Читај ми!

Вучић: Србија никоме неће бити џак за ударање

Председник Србије Александар Вучић рекао је после приказа "Штит 2022" да је Србија чувар мира и стабилности, да ће Србија да настави то да буде, али Србија више никоме неће да буде канта или џак за ударање. Председник је напоменуо да ће доносити одлуке у складу са интересима Србије, у корист Србије и у корист њених грађана.

Председник  Вучић је рекао да у вези са Косовом и Метохијом немамо шта добро да очекујемо и напоменуо да се сада практично дијалог са Куртијем и не води.

"Немамо шта добро да очекујемо. Многи мисле да ситуацију у Украјини надоместе Косовом, Немамо шта добро да очекујемо од разговора о КиМ јер ми и не разговарамо. Ми смо некада имали дијалог, а сада га са Куртијем немамо", рекао је Вучић.

Од сусрета са канцеларом Шолцом очекује да саслуша примедбе на понашање Србије и напомиње да има прилику да каже став Србије.

"Што се КиМ тиче, ситуација није добра, све иде ка томе да Срби оданде буду отерани и да Србија призна косовску независност, велики сам скептик у том погледу", навео је Вучић.

Председник је напоменуо да ће доносити одлуке у складу са интересима Србије, у корист Србије и у корист њених грађана.

"Не обазирем се на тврдње, санкције није помињао ни Марфи"

Председник Вучић рекао је да је Србија донела своје закључке о сукобу у Украјини и санкцијама Русији на Савету за националну безбедност и да не жели да се обазире на тврдње једних или других политичара о томе хоће ли увести санкције Русији или не.

О нагађањима када ће и да ли ће увести санкције, каже није говорио ни сенатор (Крис) Марфи како је у медијима протумачено његово (Марфијево) писање на личном блогу о разговору са Вучићем, већ се говорило о другој теми.

"Такву изјаву добићете и од америчке делегације, а било је више од 20 људи на састанку", рекао је Вучић, одговарајући на новинарско питање о томе како је у Србији главна тема увођење санкција Русији.

Вучић је рекао да ће о притисцима да Београд увере санкције Русији више говорити 6. маја, али да има оних који немају одговрност и са лакоћом говоре о томе, јер их не интересује да ли ће Србија сутра имати да једе и да ли ће моћи да преживи.

Нема пријатељстава у међународној политици, вечни су само интереси, рекао је Вучић и указао да треба да гледамо своју земљу.

Он је указао да је у питању светски сукоб, и политички и економски и да стижу веома софистицирани притисци и претње.

"Молим људе да разумеју и виде килико се држава бори дневно да сачува животни стандар и да не примете шта се дешава", поручио је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води одговорну политику, политику развоја и напретка, и да се руковиди искључиво својим интересима.

"Држава чини све да грађани што мање осете кризу"

Вучић је истакао да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету да није у питању ограничени већ светски сукоб и да нико неће да буде поштен и да каже зашто је нешто у Србији поскупело.

На новинарско питање о поскупљењима и да ли Србија може то да издржи Вучић је рекао да држава све чини и субвенционише многе производе како би грађани што мање осетили кризу, али да је инфлација увезена.

Приметио је и да се о поскупљењима говори данима, док је вест о уговору са Стелантисом о производњи електричног аутомобила у ери кризе трајала пола дана.

Када је реч о поскупљењу горива рекао је да држава већ довољно штити цену, и да се са 15 посто акцизних прихода, од јуче одриче 2,7 милијарди динара месечно, а било је 3,6 милијарди динара.

Цена је таква због повећања цена нафте на светском тржисту, каже Вучић и указује да Србија има најјефтиније цене струје, хлеба у Европи, вероватно и млека.

Навео је пример да је у Њујорку цена млека и хлеба седам долара, док је код нас хлеб Сава 46 динара, а слично је и са уљем.

Каже да ће држава да ради све да заштити најсиромшније, као и да ће и о томе детаљније говорити 6. маја.

"Ово је све увезена инфлација, јер расту цене челика, гаса, нафте, ђубрива,... све то улази у сваки пољопривредни производ", објашњава Вучић.

Са друге стране како је рекао, према подацима МУП-а за осам дана празника до јутрос је 559 834 наших држављана напустило земљу.

"Рачунамо да ће око 750 000 грађана Србије отићи на одмор у иностранство, што је рекорд остварен било када за излазак 1. маја што значи да већи број људи има новац којим то може да приушти", истакао је Вучић.

Он је указао и да то говори и о томе да грађани нису још довољно разумели шта се збива у Европи и свету.

"Смејемо се када страни политичари позивају на штедњу јер долазе тешка времена и тешка зима. Трудимо се да свакога дана сачувамо неки милион кубних метара гаса у складишта, али то нам не гарантује сигурност. Биће много проблема, долазе тежа времена, а не лакша, не због нас већ због нечега што сви избегавају да назову светским сукобом", упозорио је Вучић.

То није никакав ограничени сукоб, није регионални, већ светски економски и политички сукоб, закључио је Вучић.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво