Читај ми!

Stefanović za RTS: Ušli smo u serijsku proizvodnju, prvi put pokazujemo potpuno naoružane "pegaze"

Na Batajnici, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u subotu organizuju prikaz najnovijeg naoružanja. Ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je građanima da budu mirni i spokojni, jer ih čuva Vojska Srbije.

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije u subotu organizuju prikaz sposobnosti Vojske Srbije pod nazivom "Štit 2022". Kapije aerodroma otvaraju se u 8 i 30, program počinje u 11 časova.

Publika u Batajnici i gledaoci RTS-a imaće priliku da vide oko 60 letelica, više od 300 sredstava naoružanja i vojne opreme, ali i obučenost specijalnih jedinica Vojske Srbije.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a da je poruka Vojske Srbije i države da građani mogu da budu mirni i spokojni, jer ih čuva Vojska.

"Zahvaljujući ogormnim ulaganjima i podršci predsednika Vučića u prthodnom periodu uspeli smo da podignemo kapacitete naše vojske, da podignemo njene sposobnosti na najviši nivo", istakao je ministar odbrane.

Ono što je važno je da pokažemo, ne samo ono što smo do sada imali, po jedan, dva ili tri primerka, ušli smo u serijsku proizvodnju tih sredstava, tako da će građani moći da vide ono što imamo najsavremenije u sistemima ratnog vazduhoplovstva i prtivvazduhoplovne odbrane  i sve što smo napravili za kopnenu vojsku, kaže Stefanović.

"Građani će imati priliku da vide 20 Pasarsa, naše lazare i miloše - sve po 20 komada najmanje, videće naše male miloše, divizion naših haubica nora, sve što smo razvijali", napomenuo je Stefanović.

Očekujte nešto što je u obimu najmanje dva puta veće u odnosu na veliki prikaz koji je bio prošle godine na Ušću, gde je prikazan ogroman broj sistema, dodao je ministar. 

Takođe navodi da će građani imati priliku da vide najsavremenije sisteme protivvazduhoplovne odbrane. "Znam da se svi tome raduju, videće njihovo sadejstvo u prostoru", kaže on.

Zbog smanjenog prostora taj prikaz neće biti u poptunosti jednak taktičnim uslovima koje vojska primenjuje, ali će građani to moći lepo da vide, rekao je Stefanović.

"Moći će da uživaju sa svojom vojskom, jedan lep dan za nas", kaže ministar odbrane.

Napominje da je otvoren ulaz na vojni aerodrom na Batajnici, dinamički deo programa je od 11 do 12 - najatraktivniji prikaz.

Borba za vojne pilote 

Komercijalni uslovi diktiraju i cene, kažu da ćemo morati za tu kategoriju stručnjaka za pilote, mehaničare, za one koji pomažu u sistemu održavanja avijacije da se borimo, rekao je Stefanović.

Posle nekoliko godina imamo povećanje broja mladih ljudi koji su zaintereovani za zanimanje pilota, koji su se prijavili na Akademiju, kaže Stefanović i dodaje da su se 73 mlada čoveka  prijavila, a prima se 12.

"Šta je doprinelo ovom povećanju, radili smo mnogo godina da modernizujemo migove-29, koji su danas potpuno drugačiji od onih koje smo imali, spolja izgedaju slično ili isto, ali unutra je poptuno drugačiji avion, njegovo naoružanje je drugačije", ističe Stefanović.

Novi erbasovi helikopteri, naoružani "pegazi"... 

"Imamo nove erbasove helikoptere, X-145, naoružani sa domaćim naoružanjem, imamo nove mi-35, borbene helikoptere, imamo mi-17, vazduhoplove pored laste, galebova i orlova, prvi put pokazujemo sutra potpuno naoružane pegaze - bespilotne letelice koje smo radili u kooperaciji sa partnerima iz Kine, pored CH-92 koje smo kupili kao gotove, biće prvi put prikazani", objasnio je Stefanović.

Prvi put FK-3 sistem - PVO kišobran za teritorju Srbije

Objašnjava da je reč o jednom divizionu koji je nabavljen sa četiri baterije, svaki sistem ima domet od oko 100 kilometara.

"Kada stavite četiri baterije, mogu da pokriju najveći deo teritorije Srbije, uz naravno pancire, najsavremeniji naš sistem srednjeg dometa", navodi Stefanović.

Pancir služi da zaštiti bateriju, kada se postavi FK-3, pancir ide uz njega, da bi ga štitio, videćete i sisteme Pasars i kada oni deluju, neće biti bojevog gađanja, kako izgleda u prosotoru, modernizaovano sredstvo, na koje ćemo ugraditi mistral rakete dometa do 7 kilometara, dodaje dalje ministar.

Prema njegovim rečima, videće građani sutra plastično koliko je danas Srbija bolje zaštićena nego pre 30 ili 40 godina.

"Imamo ozbiljno sredstvo koje može da gađa istovremeno šest ciljeva u svakom trenutku sa 12 raketa. To govori koliko je Srbija ozbiljno napredovala u zaštiti svog neba", zaključio je Stefanović. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović rekao je ranije za RTS da će posetioci biti u prilici da u statičkom i dinamičkom prikazu vide naoružanje, vojnu opremu i deo sposobnosti srpske vojske. 

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво