Читај ми!

"Штит 2022" – више од 300 борбених средстава, хеликоптерски десант, најновији кинески ракетни систем

Министарство одбране и Војска Србије у суботу на војном аеродрому "Пуковник – пилот Миленко Павловић" у Батајници организују приказ дела способности под називом "Штит 2022". Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић каже за РТС да ће посетиоци бити у прилици да у статичком и динамичком приказу виде наоружање, војну опрему и део способности српске војске.

Капије аеродрома "Пуковник - пилот Миленко Павловић" у Батајници отварају се у суботу од 8.30, програм почиње у 11 часова, а изложену војну технику посетиоци ће моћи да разгледају до 15 часова.

Очекује се учешће десетина летелица, као и више од 300 борбених средстава наоружања и војне опреме.

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић каже за РТС да ће посетиоци бити у прилици да у статичком и динамичком приказу виде наоружање, војну опрему и део способности Војске Србије.

"Грађани ће моћи да приђу, да се информишу, да нешто више сазнају о свему ономе што је у задњем периоду набављено, од неких нових система, до оних система са којима Војска Србије већ располаже, али су у неком процесу модернизације", наводи генерал Мојсиловић.

Истиче да је статички приказ подељен на две групе – једна група се односи на наоружање и војну опрему која се налази у оперативној употреби, а друга група на војну опрему која се налази у развоју.

"Када говоримо о динамичком приказу, кроз десетак сценарија приказаћемо део оперативних способности Војске Србије, у ваздушном простору, употребом свих типова авиона и летелица са којима располаже Војска Србије", каже Мојсиловић.

Истиче да ће то бити добра прилика и да се у координацији и садејству са припадницима копнене војске на земљи покаже део способности не само 63. падобранске бригаде и 72. бригада за специјалне операције, већ и ловачке и ловачко-бомбардерске авијације.

"Биће ту и хеликоптерски десант, а завршиће се са ваздухопловним дефилеом и демо-скоком припадника 63. падобранске бригаде", најављује генерал Мојсиловић.

Публика ће моћи да приђе новим хеликоптерима али и да изблиза види шта све могу специјалне бригаде Војске Србије. Они ће на војном аеродрому у Батајници приказати и нове елементе које примењују у својој редовној обуци.

Посетиоци ће моћи да виде и кинески ракетни систем средњег домета – најновије наоружање које је Војска Србије добила, а које ће бити у систему ПВО територије и захваљујући којем ће, тврди генерал Мојсиловић, ваздушни простор Србије бити у потпуности обезбеђен и сигуран.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара