Читај ми!

Požarevačka škola zabranila mobilne, deca kažu ovako je lepše

U osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Požarevcu uvedena je potpuna zabrana korišćenja mobilnih telefona. Ovu promenu podržali su i učenici i nastavnici.

Ono o čemu učitelji i nastavnici svih škola u Srbiji godinama maštaju i šapuću između sebe, u osnovnoj školi "Dositej Obradović" u Požarevcu postalo je stvarnost. Učenici odlažu svoje telefone u zaključane ormare pre prvog časa i uzimaju ih kada pođu kući. Ovo oslobođenje od tehnologije učenici su podjednako podržali.

"Za vreme odmora mnogo se više družimo kao generacija i generalno igramo odbojku ili neke igre na papirima, međusobno komuniciramo. Inače bi za vreme odmora svako bio na svom telefonu, gledali društvene mreže ili igrali igrice", kaže Ana Kostić, predsednica učeničkog parlamenta.

Prvi benefiti za nastavu vidljivi su posle samo tri dana.

"Primećujemo da dete nema taj osećaj da je telefon blizu, na dohvat ruke i samim tim je koncentrisanije i fokusiranije na ono ispred njega na času. Jedna od stvari koja je tu kolateralna jeste malo veća buka u školi, ali s druge strane, to je dobro, jer znamo da sve odvija kako treba. Dok su deca na telefonu, ne znamo ni kako se osećaju, ni kako razmišljaju", navodi Aleksandar Radovanović, nastavnik engleskog jezika.

Ograničenje je pokrenuto na osnovu jednoglasne odluke saveta roditelja.

"Smatram da je odlaganje telefona korisno u cilju prevencije digitalnog nasilja, sprečavanje izlaganju nepoželjnim sadržajima, kao što su aktuelne strahote rata i slično. To je jedan vid sigurne zaštite učenika u školi", ističe Maja Popović, roditelj.

Zavisnost naših života od tehnologije došla je do nivoa da ugrožava bezbednost dece koju nam škole garantuju. Samo je bilo pitanje ko će biti najhrabriji i prvi istupiti u zaštiti novih generacija.

"Kada bi ti telefoni u sebi imali samo mogućnost za slanje poruke i poziva. To nije problem. Ali je problem kada dolazi do neželjenog snimanja, fotografisanja učenika, raznih situacija i zloupotreba na društvenim mrežama", poručuje Ivana Joksimović, direktorka OŠ "Dositej Obradović" Požarevac.

Učitelji i nastavnici već pripremaju razne društvene igre i poligone kako bi dodatno zaokupili dečiju pažnju tokom odmora.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво