Читај ми!

Žrtvama je previše što se bore s nasilnicima, ne treba i s procedurama

Već 32 godine obeležava se Evropski dan žrtava krivičnih dela. Srbija to čini više od decenije i po. Kako bi se ostvario napredak u toj oblasti, misija OEBS-a pomaže Ministarstvu pravde u sprovođenju Strategije donete pre dve godine, a u okviru višegodišnjeg projekta "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji."

Kada se obelodani da je reper tukao devojku, pa se pokrene lavina sličnih priča. Kada u Kraljevu trojica tinejdžera brutalno tuku četvrtog. Kada se uhapsi 60-godišnji muškarac zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu, a pritvor se odredi i majci zbog sumnje da ju je podvodila. Tada kreće priča o tome - koliko je važno prijaviti nasilje?

"Jeste važno prijaviti, ali je važno i da žrtva bude dovoljno sigurna, bezbedna u momentu kada prijavljuje nasilje. Istraživanja i praksa pokazuju da recimo žene kada prijavljuju nasilje u tom momentu postaju najranjivije, tada može da dođe do eskalacije nasilja, čak i onim situacijama koje se završe ubistvom žene, odnosno femicidom, tako da je negde bitno da se obrate blagovremeno za pomoć, važnu ulogu imaju službe za podršku žrtvama", ističe dr Sanja Ćopić iz Viktimološkog društva Srbije.

A službe su predviđene usvojenom Strategijom i akcionim planom za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela iz 2020. godine.

"Ove službe su osnovane sa ciljem da se žrtvama, svedocima omogući efikasno ostvarivanje prava na dobijanje informacija i prava na pristup uslugama podrške, radi olakšavanja njihovog učešća u postupku, sprečavanja sekundarne viktimizacije, i veće efikasnosti postupka", pojašnjava zamenica republičkog javnog tužioca Tamara Mirović.

Trebalo bi da olakša i komunikaciju žrtve sa onima, koji treba da ih zaštite. Tako će se možda izbeći moguć scenario da umesto podrške čuju "kasno ste prijavili!"

"Mnoge žrtve ne znaju svoja prava i često su previše uplašene da bi prijavile krivično delo. Posledica toga je da se glas žrtava ne čuje, a zločini prolaze nekažnjeno. Zbog toga svi moramo udružiti snage i raditi zajedno na osnaživanju žrtava, naročito onih najranjivijih, kao i na pružanju adekvatne podrške", naveo je šef Delegacije EU U Srbiji Emanuele Žiofre.

A njih je samo u Evropskoj uniji oko 75 miliona godišnje. U Srbiji, brojeve telefona na koje žrtve, ali i svedoci, mogu da prijave nasilje, nalaze se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova i stranicama udruženja i organizacija koja im pružaju podršku.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије