Читај ми!

Radojičić za RTS: Uz Vinču u razmatranju još pet lokacija za izgradnju deponija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže za RTS da se dugogodišnji problem sa divljim deponijama može rešiti samo sistemski i da se razmišlja o pet novih lokacija, uz postojeću u Vinči.

Zoran Radojičić je, gostujući u Beogradskoj hronici, naveo da je od pet lokacija za deponije o kojima se razmišlja jedna u Ostružnici, a druga između Zemuna i Novog Beograda.

Napominje da u ovom trenutku sav otpad odlazi u Vinču, te dodao da je cilj da se najmanje 40 odsto tog otpada reciklira i dalje upotrebljava.

Rekao je i da je napravljen akcioni plan do 2030. godine, koji kako je naveo, podrazumeva korake kako da se problem sa divljim deponijama reši.

"Faktički imamo veliki broj divljih deponija, ne samo ovih koji se tiču građevinskog otpada, nego i komunalnog i jednostavno taj problem jeste dugogodišnji, jeste veliki, ali jedino sistemski može da se reši. Od prvog dana kada sam postao gradonačelnik sam shvatio da je taj problem nešto što može da se reši, nešto što je mene kao građanina Beograda i Srbije uvek nerviralo, tako da nemam nikakvu dilemu da mora da se reši, a rešava se tako što se prave akcioni planovi, strateški dokumenti i prati se njihova realizacija", objasnio je Radojičić.

"Tiršova 2" će biti izgrađena ko god bude na čelu Beograda 

Upitan o izgradnji dečje klinike "Tiršova 2", izrazio je zadovoljstvo urađenim, te ocenio da bi kompletno mogla da bude završena 2024. godine.

"U ovom trenutku na samom terenu se radi ta temeljna jama koja je jako velika i jako zahtevna. Moguće je da je to jedan od najzahtevnijih projekata u ovom trenutku u Beogradu. U narednim mesecima će biti potpuno završen, biće raspisan tender za projektovanje i izvođenje radova. Još uvek se bavimo detaljima da taj projekat i ta bolnica budu stvarno nešto što će biti na ponos Beograda", rekao je Radojičić.

Na pitanje da li će "Tiršova 2" biti završena ko god bude na čelu Beograda odgovara potvrdno.

"Tu će biti 30.000 kvadrata prostora za lečenje dece. Nije pitanje jedne godine pre, jedne godine kasnije važno je da završimo bolnicu i da ona bude stvarno ono što želimo – da bude najbolja u ovom delu Evrope", rekao je gradonačelnik.

"Mislim da se bavim i politikom i medicinom"

Govoreći o tome ima li nameru da se i dalje bavi politikom, jer je pri kraju mandata gradonačelnika, odgovorio je potvrdno.

"Znate šta, politika nije nešto gde vi kao hoćete da uđete, pa izađete. Politika je nešto čime se svi mi bavimo na ovaj ili način. Sa druge strane, pričate o nekim idejama, motivišete ljude. Ja sam ubeđen da i za ovaj moj način razmišljanja postoji veliki broj ljudi koji se slaže sa mnom koji nije za te neke ekstremne opcije i jednostavno sa kojima se ja razumem i ne želim da ih izneverim. Onda imate saradnike koje ste motivisali u prethodnom periodu sa kojima ste radili, ubeđivali ih, oni vas, vi njih, i ne možete tek tako preseći odjednom. Tako da ja mislim da mogu da dam doprinos u boljem živitu Beograda, boljem životu u Srbiji. Ja mislim da se bavim i medicinom, dok mi je mirna ruka sigurno mogu da operišem, a i mislim da se bavim kao društveno odgovorno biće i politikom", kaže Radojičić.

Na pitanje da li se u nekom trenutku pokajao što je iz sveta deca i lečenja ušao u svet politike odgovara da nije.

"Svi smo mi politička bića koja želimo da utičemo na politiku na ovaj ili na onaj način, hteli mi to da priznamo ili ne. Svi želimo da unapredimo zajednički život i kada dobijete priliku da to radite, jednostavno pre svega je to velika čast, veliko zadovoljstvo i velika odgovornost. Teško je bilo prvog momenta napraviti razliku i u prioritetima na tom novom radnom mestu, pa videti šta su problemi, pa u nekim trenutcima sam bio preplavljen različitim informacijama, sve to nije nije bilo tako lako. Ali, ja sam čovek koji se uvek bori do kraja, koji nikada ne odustaje", rekao je Radojičić.

Na pitanje šta je teže, a šta lepše – biti gradonačelnik ili hirurg odgovara da su oba posla lepa, ali da ništa ne može da se poredi sa poslom dečijeg lekara i dečijeg hirurga i kada pomognete detetu.

"Ne postoji ništa na svetu šta može da se poredi sa tim. Ali posao gradonačelnika je lep posao, učinite život u nekoj sredini lepšim za sve, tako da su oba posla lepa. Da vam kažem koliko god da je bilo teško veliko je zadovoljstvo i čast biti gradonačelnik", zaključio je Radojičić.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије