Читај ми!

Počinje da radi Kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz BiH u zaštiti njihove imovine

U Federaciji BiH u toku je postupak usklađivanja podataka iz zemljišnih knjiga i katastra o zemljištu, zgradama i pravima na osnovu stvarne situacije na terenu. Od danas u Beogradu, u ulici Gavrila Principa 16, počinje da radi Kancelarija za pomoć Srbima izbeglim iz Bosne i Hercegovine u zaštiti njihove imovine u Federaciji BiH.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, kaže za RTS da negde oko 400.000 porodica polaže pravo u nekoj od 1.865 katastarskih opština u Federaciji BiH.

Cucić je pozvao Srbe izbegle iz Federacije da se uključe i potraže svoju imovinu. Poručio je da će im Srbija u tome pomoći koliko može, ali da početni korak treba da preduzmu oni lično, da se informišu o svojim pravima i pokrenu zaštitu svoje imovine

"Mnogo je važno da se zainteresujete za svoju imovinu i da ne dozvolite da nešto što je neko vekovima sticao i gradio, da to parče zemlje prepustite onome ko vam je upravo tu zemlju uzurpirao. Uzalud sav napor, besplatna pravna pomoć, elektronske kancelarije, priručnici, uzalud svaka vrsta tog vodiča kroz postupak ako vi ništa ne uradite", ističe Cucić. 

Objašnjava da je pravo na utvrđivanje činjenica da oni polažu pravo na tu imovinu dugačak proces.

"Prvo treba da budu dovoljno uporni, jer je proces dugačak, podrazumeva niz aktivnosti koje se pre svega odnose na utvrđivanje činjenica da polažu pravo na tu imovinu ili deo imovine. Dakle, to su ostavinski postupci, pribavljanje ostalih dokumenata koje bi trebao neko u Federaciji da pribavi po službenoj dužnosti", objašnjava Cucić.

Dodaje da postupak dokazivanja vlasništva nad imovinom otežava i to što u tim opštinama nemate svoje predstavnike, ali i to što u većini tih oppština ne žive Srbi koji bi mogli da ih obaveste.

"Ako u tih 1.865 katastarske opštine bar u 1.500 ne živi više niko vaš – ko će onda da vas obavesti? A propis predviđa da je dovoljno da se to oglasi na oglasnoj tabli ili u lokalnom mediju bez ikakve obaveze. Znate, Srpska obaveštava svakog vlasnika bez obzira na njegovu nacionalnu ili drugu odrednicu ne samo telefonom već i pisanim putem da u tom i tom periodu dođe kako bi se ta harmonnizacija izvela", kaže Cucić.

Rekao je i da je već napravljen priručnik za prijavu i zaštitu prava ne nepokretnostima u Federaciji BiH i da će uskoro biti dostupan kod svih poverenika Komesarijata.

"Informacije o zaštiti imovine će moći da se dobiju i po opštinama, ali izbegli ili njihovi naslednici treba da dođu, da traže informacije, pokreću postupke", rekao je Cucić.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво