Читај ми!

Od slike Paje Jovanovića do egzotičnih životinja - šta su sve u proteklih godinu dana otkrili carinici

Uprava carina je u prošloj godini prihodovala 750 milijardi dinara - što je 21 odsto više nego u 2020. godini ili uvećanje za 15 odsto u odnosu na godinu pre epidemije. U budžet je uplaćeno milijardu i 115 miliona evra više nego prošle godine. Zanimljivo je da su prihodi carine beležili veći rast nego uvoz koji je prema uvoznim deklaracijama bio veći 4,9 odsto.

Iako početak godine nije obećavao dobre rezultate, pre svega zbog lošeg publiciteta koji je ta institucija dobila u javnosti, odlučnost da se okrene list, kadrovske promene u Upravi i carinarnicama i druge mere su loš početak preokrenule u dobar završetak.

Unutrašnja kontrola je prošle godine pokrenula 20 disciplinskih postupaka protiv 38 službenika carine zbog propusta u radu i sumnji u korupciju.

"Jako bitan element, a to je svakodnevna stalna kontrola dosledne primene carinskih propisa. Kada kažem dosledne primene carinskih propisa mislim na to da se na svakoj carinarnici, na svakom graničnom prelazu, prema svakom uvozniku, prema svakoj stranci postupa jednako, bez privilegovanih i bez diskriminisanih", ističe v.d. direktora Uprave carina Branko Radujko.

A, šta su sve carinici našli? Više od 700 kilograma narkotika, oko milion i po komada cigareta i 4 tone duvana. Više od 300.000 litara nafte i naftnih derivata, ogromne količine različitih lekova, 12 kilograma zlata, alkoholna pića, oružje.

Sprečeno je gotovo 700 pokušaja ilegalnog prelaska granice i zaplenjeno 5 miliona evra i 135 vrednih kulturnih dobara među kojima je najpoznatije - slika Paje Jovanovića.

"Do okončanja prekršajnog postupka i sprovođenja svih radnji za utvrđivanje prekršaja, zbog specifičnosti umetničkog dela, generalno prekršajni predmeti se zadržavaju na carinarnici, odnosno carinskoj ispostavi gde je nastao carinski prekršaj. U ovom slučaju pošto je potrebno da se čuvaju pod specijalnim uslovima slika se nalazi u trezoru NBS", kaže pomoćnica za finansije i investicije Sunčica Mirković.

Rad prilagođen trgovinskim sporazumima 

Trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom, Evro-azijskom ekonomskom unijom i sporazum "Otvoreni Balkan" koji važi već desetak dana, zahtevali su od carine da rad prilagodi tim dogovorima.

"Mi smo u svakodnevnoj komunikaciji sa carinarnicom Niš, koja je nadležna za granični prelaz Preševo. Ni jedan do sada problem nije detektovan, baš ni u čemu", tvrdi pomoćnica za carinske postupke Nataša Mirković.

Sporazumom o povraćaju poreza između Vlade i kompanije "Global Blu", stranim putnicima je omogućen digitalni povraćaj PDV-a za proizvode kupljene u Srbiji.

Za privrednike je takođe značajno potpuno automatizovano izdavanje mišljenja o svrstavanju robe.

Revoluciju u radu carine doneće i uvođenje elektronske licitacije kojom će se smanjiti mogućnost zloupotrebe i ljudske greške jer će se korisnici indentifikovati šiframa što isključuje mogućnost dogovaranja, kako se kaže, ispod žita.

U toku je testiranje sistema i uprkos ranijim odlaganjima, ovaj put kažu u Upravi carina početak rada se može očekivati za nekoliko nedelja.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво