Читај ми!

Srećna Srpska nova godina!

Građani širom Srbije dočekali su Novu 2022. godinu po julijanskom kalendaru. Zbog pogoršane epidemijske situacije nema organizovanog dočeka na javnim mestima, pa su i koncerti na mnogim trgovima otkazani. U restoranima i hotelima doček je organizovan uz obavezu poštovanja mera. Mnogi su Srpsku novu godinu dočekali u krugu porodice. Za gledaoce RTS-a zabavni program “Pod nebom Srbije“ i vatromet sa Kule Beograd.

Drugu godinu zaredom Julijansku Novu godinu dočekujemo u epidemijskim uslovima. Proslave i koncerti na javnim mestima u mnogim gradovima su otkazani usled porasta broja zaraženih koronavirusom.

Iako je, uz obavezu poštovanja epidemijskih mera, doček organizovan u restoranima i hotelima širom Srbije, mnogi su i ove godine odlučili da Srpsku novu godinu, ili Mali Božić, dočekaju u svom domu, u krugu porodice i uz svečanu trpezu.

Na Prvom programu RTS-a prikazan je novogodišnji program pod nazivom "Pod nebom Srbije", muzičko-scenski šou snimljen na trgovima osam gradova - Beograda, Niša, Kraljeva, Novog Pazara, Smedereva, Subotice i Peći.

Naši gledaoci Srpsku novu godinu dočekali su uz koncerte brojnih zvezda popularne muzike - Bajage, Zvonka Bogdana, Dragane Mirković, Miroslava Ilića, Harisa Džinovića, Saše Matića, Seke Aleksić, Vesne Zmijanac, Riblje Čorba, Goce Tržan, Ivane Peters, Kneza, Hurricane, Angelline i mnogih drugih.

U ponoć na Drugom programu RTS-a prenos vatrometa, uz lasersku projekciju sa Kule Beograd, što je i jedini organizovani vatromet u prestonici.

U Beogradu je odložen koncert Željka Joksimovića na Sava promenadi, u Nišu takođe nema organizovanog dočeka, dok je u Novom Sadu, u muzičkom smislu, organizovana sadržajna proslava u okviru projekta "Doček 7530", ali i povodom preuzimanja titule Evropske prestonice kulture.

Bdenja i molebani u pravoslavnim crkvama 

Tradicionalni svetlosni performans u organizaciji Srpske pravoslavne crkve kod Hrama Svetog Save izostao je i ove godine, ali ne i ponoćna liturgija i moleban za početak Pravoslavne nove godine.

Osim Srpske, novu godinu su dočekale i Ruska, Gruzijska, Ukrajinska i Jermenska pravoslavna crkva i Sveta Gora.

U crkvama se održavalo praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine, kojim se vernici zahvaljuju Bogu na svemu što im je podario i mole za dobro u narednoj godini.

Po običajnom kalendaru, tokom noći se ne spava, već se služi vruća rakija, kuvano vino i krofne.

Srpska nova godina praznuje se 14. januara po novom, odnosno po starom, julijanskom kalendaru, 1. januara. Naziva se i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.

U godinama pre korone, dočekivana je uz vatromet i brojne koncerte na trgovima širom zemlje, sa velikim brojem stranih turista.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара