Читај ми!

I ove subote protesti i blokade protiv rudnika litijuma

Građani i ekološke organizacije treću subotu zaredom protestuju i organizuju blokade određenih saobraćajnica. Za razliku od prethodna dva protesta, kada su zahtevi bili izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje Zakona o eksproprijaciji, što je u međuvremenu ispunjeno, ove subote većina zahteva je u vezi sa eksploatacijom litijuma i protiv kompanije "Rio Tinto".

Organizator današnjeg protesta je Ekološki ustanak, kojeg su podržale brojne nevladine organizacije, građanski pokreti i inicijative, kao i pojedine opozicione stranke.

Razloge za današnje proteste pretočili su u pet zahteva: da se "Rio Tinto" izbriše iz prostornog plana Loznice, da se televizije sa nacionalnim frekvencijama otvore za stručnjake koji će govoriti o "Rio Tintu", da svi ugovori koje su vlasti sa njima potpisivale da se otvore i stave na sto, kao i hapšenje, kako navode, batinaša i prekid postupaka koji se vode protiv učesnika protesta.

Kako je najavljeno, protesti i blokade puteva će se održati u 50 gradova Srbije, a najavljena je podrška i okupljanje u nekoliko gradova širom sveta poput Berlina, Njujorka, Praga i Londona.

Drugi organizator dosadašnjih blokada, Pokret "Kreni-promeni" je nakon povlačenja Zakona o eksproprijaciji i usvajanja izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi saopštio da su njihovi zahtevi ispunjeni i da odustaju od blokade puteva i najavljene proslave.

"Podržavamo svaki vid borbe za promene. Ne možemo da pravimo proslavu dok ljudi koji su se borili sa nama rame uz rame nastavljaju borbu. Zato nećemo praviti nikakvu proslavu", izjavio je Savo Manojlović iz Pokreta "Kreni-promeni".

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво