Читај ми!

Akademci svoj dan posvetili borbi za Zakon o studentskom organizovanju, plakete borcima za prava mladih

Na Zakon o studentskom organizovanju akademci su čekali petnaest godina. Zato su ovogodišnju akademiju, povodom Međunarodnog dana studenata, posvetili upravo borbi za Zakon koji im donosi uređeniji život tokom studija. Onima koji su ga pisali i borili se za prava mladih uručene su plakete.

Na univerzitetima u Srbiji studira 230.000 akademaca. Zakon na koji su toliko dugo čekali i za koji im je bilo potrebno mnogo energije, da bi konačno bio i usvojen, jasno definiše položaj njihovih predstavnika.

"Prvi put Zakon definiše šta su studentske organizacije i da one postoje. Na njega smo zaista ponosni, jer će zaista podržati aktivizam mladih ljudi koji se do sad nije video", kaže Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije Univerziteta Srbije.

Profesori kažu da je ovo praznik celokupne akademske zajednice.

"Od njih očekujem da i dalje imaju kritičko mišljenje i svoj stav, da iznose mišljenja i da zajedno, partnerski reagujemo i donosimo odluke. Univerzitet u Beogradu će biti potpuno otvoren za sve studentske inicijative i studentske zahteve", ističe prof. Vladan Đokić, predsednik Konferencije univerziteta Srbije.

Takođe, treba videti kako studenti mogu bolje da se organizuju, da im standard bude bolji i kako da njihova uloga u društvu bude značajnija.

"U budućem periodu nas očekuje izgradnja ili adaptacija 12 objekata visokog obrazovanja u Srbiji. Naša orjentacija jeste jasna: želimo da obezbedimo što bolje uslove za naše studente, oni su naša budućnost, temelj našeg razvoja", kaže Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zato iz Ministarstva omladine i sporta najavljuju da će u sledećoj godini povećati i iznos i broj stipendija.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво