Читај ми!

Aktivisti protiv Linglonga – različito viđenje uslova života vijetnamskih radnika u Zrenjaninu

Zbog loših uslova života radnika koji rade na izgradnji fabrike "Linglong" u Zrenjaninu nekoliko nevladinih i humanitarnih organizacija je državnim institucijama uputilo zvaničnu prijavu zbog radne eksploatacije i potencijalne trgovine ljudima. Ministarstvo rada navodi da je tim povodom izvršen vanredni inspekcijski nadzor.

Oko 500 radnika iz Vijetnama smešteno je u improvizovanom naselju u blizini gradilišta "Linglonga" u Zrenjaninu u prenatrpanim barakama i krajnje nehumanim uslovima, kako komentarišu novinari i aktivisti koji su imali prilike da vide gde su smešteni.

Ivana Gordić Perc, iz Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra, opisuje životne uslove u barakama kao "odvratne".

"Nema vode, širi se smrad. U nizu su kuhinja, toalet, kupatilo, koji su od zemlje podignuti 20, 30 centimetara. Kanalizacije nema, pa se ta voda sliva. Bilo bi me sramota da sam na mestu poslodavca", dodaje ona.

Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma smatra da radnici iz Vijetnama žive u uslovima nedostojnim čoveka.

Nemaju obezbeđeno grejanje, nemaju dovoljno hrane. Smrzavaju se, higijenski uslovi su loši, navodi Rukecijeva.

Menadžment Linglonga: Mediji objavljuju neistine, radnici imaju osnovne životne uslove

Snimanje i razgovor sa radnicima ekipi RTS-a nisu dozvolili predstavnici kompanije "Linglong". Nisu hteli da se predstave, ali su imali komentar.

Iz menadžmenta "Linglonga" tvrde da je sve što je dosad objavljivano u medijima neistina. Svim zaposlenima su obezbeđeni osnovni uslovi za život. Imaju aparate za vodu, električne grejalice, obezbeđeni su im odeća i obuća. Ovo ni slučajno nije izrabljivanje radnika, poručuju iz "Linglonga". 

Po rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, oni rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec.

Poslodavac radnicima od plate odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad. Pasoši su im do pre dva dana bili oduzeti, ali oni ni sada nemaju primerak boravišne i radne dozvole.

U Srbiju su došli tokom marta, aprila i maja preko agencije iz Vijetnama, koje su za prevoz, pribavljanje vize i smeštaja unapred potraživale od radnika dve do četiri hiljade američkih dolara.

Dušan Kokot iz Udruženja Građanski preokret pita se kako je to moguće da se tako nešto dešava u Evropi u 21. veku. "Kako je moguće da kompanija koja vodi projekat od nacionalnog značaja ima pravo i mogućnost da suspenduje sve zakone Republike Srbije? Potpuno je jasno da su u ovom slučaju sva prava pogažena", kaže Kokot.

Usled loših uslova života i rada, radnici su dva puta štrajkovali, jednom zbog nedostatka hrane, a drugi put zbog neisplaćenih zarada. Prethodnih dana predstavnici nevladinog sektora su prikupljali pomoć koja je danas uručena ugroženim radnicima iz Vijetnama.

Ministarstvo: Gradilište "Linglonga" najkontrolisanije u Srednjem Banatu

U međuvremenu, povodom prijave za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije, koju je podnela ASTRA, oglasilo se i nadležno ministarstvo, ističući da je gradilište "Linglonga" najkontrolisanije u Srednjem Banatu.

U saopštenju se navodi da je danas obavljen vanredni inspekcijski nadzor nadležnih službi i organa, pre svega u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije.

Odsek za strance zrenjaninske policijske uprave navodi da su tu angažovana 402 Vijetnamca – 367 sa vizom, a 35 sa zakonitim legalnim boravkom.

Ministarstvo rada naglašava da je gradilište investitora "Linglonga" najkontrolisanije u Srednjem Banatu, kada je reč o bezbednosti na radu, zdravlju zaposlenih i radnim odnosima.

Ističe se da su u prethodnih godinu dana doneta dva rešenja o uklanjanju nepravilnosti, odnosno pokretanju prekršajnog postupka.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво