Читај ми!

Imaju li potrošači razloga za brigu posle havarije na bugarskom gasovodu

Zbog havarije na svom gasnom sistemu Bugarska je obustavila isporuke gasa "Balkanskim tokom" u Srbiju, Mađarsku i delimično u Rumuniju. To je umanjilo isporuku potrebne količine gasa našoj zemlji. Snabdevanje je normalizovano od 16 časova, kada je počeo interventni uvoz gasa iz Mađarske, potvrdili su u "Srbijagasu".

Srbija "Balkanskim tokom" doprema 60 odsto gasa. U "Srbijagasu" kažu da su zbog havarije u Bugarskoj zamolili velike potrošače – Beogradske elektrane, Novosadsku toplanu i neke kompanije da potrošnju svedu na tehnički minimum samo do 16 sati dok ne stigne gas iz interventnog uvoza, iz Mađarske, kako bi održali stabilnost gasnog sistema.

"Mi smo iz Mađarske uspeli da obezbedimo dodatnih pet miliona metra kubnih što je uz ono što proizvodimo u 'Banatskom dvoru' sasvim dovoljno da ponovo stabilizujemo srpski transportni sistem i da svaki potrošač u Srbiji dobije potrebnu količinu gasa. To smo u stanju da uradimo i sutra i prekosutra, sve dok se ne oslobodi transport iz pravca Bugarske prema Srbiji", kaže Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Havarija se dogodila na starom magistralnom gasovodu koji vodi iz Bugarske u Rumuniju što je stopiralo isporuke i na novom gasovodu. U "Bulgartransgasu" kažu da Tužilaštvo u Varni istražuje uzrok pucanja cevi.

"Za sada smo ustanovili da su dve cevi od 12 metara napukle, ali tek kada otkrijemo veći deo gasovoda, videćemo da li ćemo morati da ih zamenimo drugim. Uspeli smo delimično da obnovimo prenos prirodnog gasa u Rumuniju. Trudićemo se da što pre otklonimo nanetu štetu", naglašava Vladimir Malinov, izvršni direktor "Bulgartransgasa".

"Optimistička prognoza je da bi to moglo da bude sutra u jutarnjim časovima, još uvek tamo traje istraga, mi ne znamo kada će to biti", dodaje Bajatović.

Na ruku je išlo i lepo vreme pa mnoge toplane nisu ni grejale tokom dana. I iz Ministarstva energetike uveravaju potrošače da ne brinu – gasa će biti dovoljno.

"'Srbijagas' ima nalog da obezbedi dodatne količine, kao i da pokrene svoje planove za zaštitu tržišta u ovom momentu", kaže Raša Kojčić, pomoćnik ministarke energetike.

Inače, naša zemlja beleži stalni rast potrošnje gasa. Samo u prvih devet meseci, zbog zahteva industrije, uvezeno je 14 odsto više od prvobitno planiranih količina.

недеља, 26. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије