Читај ми!

Studenti ipak hoće da plate ono što žele da studiraju, u profesore baš i neće

Ovogodišnji upis brucoša pokazuje da su mladi sve praktičniji i da pre svega biraju studije koje će im doneti siguran i dobro plaćen posao. A tu su i sajmovi poslova kako bi se umrežili akademci i kompanije.

Na Univerzitetu u Beogradu je, i posle trećeg upisnog roka, ostalo 1.800 slobodnih mesta.

"U odnosu na prethodne godine upisano je manje studenata na budžet, ostalo je više budžetskih mesta, ali je više studenata upisano na samofinansiranje. Što jednostavno tumačimo da su studenti ipak hteli da plate ono što su želeli da studiraju, a ne da pređu na neki fakultet gde je ostalo upražnjenih budžetaskih mesta", kaže prof. Dejan Filipović, prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu.

Za razliku od proteklih godina, veće je interesovanje za društvenohumanističke nauke.

"To je 150 studenata više nego prethodne godine. U isto vreme je za 50 studenata smanjeno na prirodnomatematičkom polju i oko 100 studenata manje je upisano na tehničko-tehnološkom. Prošle i ove godine je pojačano prisustvo studenata – inetresovanje za medicinske nauke što je pretpostavljam uzrokovano i ovom situacijom i željom da se pripomogne društvu", kaže Filipović.

Godinama ostaju nepopunjena mesta na fakultetima koji školuju buduće profesore. Zato već treću godinu zaredom Ministarstvo prosvete otvara konkurs za stipendiranje budućih nastavnika.

"Predvidimo svake godine 250 stipendija za studijske programe iz oblasti matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, nemačkog jezika i iz srpskog jezika i književnosti. Prethodnih godina interesovanje nije bilo veliko, tako da smo popunili do deset posto mesta, dodelili smo 40 odsto stipendija od ukupnog broja i to je ono gde apelujemo na studente da se prijavljuju na ove studentske programe", kaže Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Udruženje studenata tehnike Evrope – Beograd i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Beograd i ovog novembra organizuju Sajam poslova i praksi – Džob fer. Zbog pandemije u onlajn formatu. Već sedamnaest godina povezuje akademce sa najuglednijim kompanijama.

"Da se informišu o pozicijama koje su trenutno aktuelne, o samim kompanijama, kako vrše zapošljavanje, regrutovanje novih kadrova i na taj način praktično i da se preporuče svojim kompanijama i da obezbede svoje prvo zaposlenje. Na taj način mi sprečavamo odlazak mladih iz Srbije, odnosno odliv mozgova", kaže Perko Aničić, član OO "Džob Fer 21".

"Nemamo konkretne brojeve, ali broj posetioca iz godine u godinu raste. I znamo da smo za sada zaposlili preko 3.000 studenata", kaže Anđela Arsenijević, koordinator za odnose sa javnošću.

Sajam je prvi put održan 2005. godine na inicijativu studenata.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво