Čitaj mi!

Ekipa Hitne pomoći u Beogradu napadnuta nožem

Jutros u pet časova ekipa Hitne pomoći napadnuta je na terenu u Beogradu. Incident se dogodio pošto je tehničar upozorio pacijenta da stavi masku.

Doktorka Ivana Stefanović rekla je za RTS da je ekipa dobila poziv u 4.37, a napad se dogodio oko 5 sati u Ulici despota Stefana.

"Razlog je što je pacijent kašljao, naš tehničar ga je zamolio da stavi masku, a on je rekao da ne veruje u maske i ne veruje u mere. Izvadio je nož i pošao da ga ubode. Hvala bogu, sve se dobro završilo, pozvali smo MUP koji je intervenisao", navela je Stefanovićeva.

Prema njenim rečima, načelnik je pitao da li je potrebno da se pošalje druga ekipa jer se pacijent žalio na bol u grudima, međutim, on je sve odbio.

Stefanovićeva je rekla da ih je pozvao pacijent i pitao ko će njega da odveze u dom zdravlja da mu se izmeri temperatura, jer nema u kući toplomer.

"Pandemija traje skoro dve godine, minimum je da svi u kući imamo toplomere i da možemo da izmerimo temperaturu u interesu opšteg zdravlja", navela je doktorka.

Stefanovićeva je rekla da je neophodno da izmerite temperaturu i nosite maske kada dođe ekipa Hitne pomoći, bez obzira na uverenja, jer "ko će pomagati građanima ako se razbole lekari".

Lončar: Fizičke napade, a posebno oružane, nećemo tolerisati

Povodom napada na ekipu Hitne pomoći, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najoštrije osudio incident i poručio da će država preduzeti sve da se svaki sličan slučaj maksimalno sankcioniše, kako do njih više ne bi dolazilo.

"Krajnje je vreme da se odlučimo da li hoćemo da nas leče profesionalci, lekari ili da verujemo društvenim mrežama i lažima koje se plasiraju. Zašto neko zove Hitnu pomoć, ako ne veruje u tu medicinu? Naši medicinski timovi rade 24 časa, obučeni su i spremni da pomognu svakome ko ih pozove, ali fizičke napade, a posebno oružane, onih koji misle da su pametniji od svih drugih, nećemo tolerisati", poručio je Lončar.

I zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić osudio je napad na ekipu Hitne pomoći.