Читај ми!

Zašto u UN smatraju da je Srbija savršena zemlja za zeleni preobražaj

Na osnovu izveštaja Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija "Naša zajednička agenda" ova godina se identifikuje kao ključna za ljude i planetu. Koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob najavljuje da su klimatske promene i zaštita životne sredine nove velike teme, a da je Srbija, kako je naglasila, savršena da se ta promena ostvari odmah.

Kada su stvorene Ujedinjene nacije fokus je bio na miru i bivša Jugoslavija je bila jedan od osnivača. Fransoaz Žakob poručila je za RTS da mir ostaje jedan od najvažniji prioriteta, posle toga dolazi pitanje ljudskih prava, ali da je nova velika tema klimatske promene i zaštita okoline.

Naglasila je da su klimatske promena definitivno i velika tema u Srbiji, jer više suša i poplava utiče na poljoprivrednu proizvodnju, vodene tokove, infrastrukturu u velikoj meri.

"Srbija ima sedam miliona stanovnika tako da je savršena da se promena ostvari odmah. To više nije pitanje da li će Srbija prihvatiti zeleni preobražaj, već na koji način i koliko brzo. Ti zakoni moraju biti sprovedeni i tu nam je potrebno učešće celog društva. Tu se ne radi samo o više Ministarstava, već i lokalnim samoupravama koje moraju prihvatiti promene", istakla je Žakob.

Navela je da je bavljenje klimatskim promenama prilika za privatni sektor za građane i lokalne samouprave da izgrade bolji svet i da mora da se vidi ko još osim Vlade mora da učini nešto.

Srbiji potrebne nove veštine i znanja

Ocenila je da su Srbiji potrebne nove veštine nova znanja i da je to važno za mlade ljude, jer su oni ti koji će graditi budućnost.

"Moramo mlade da obučimo novim veštinama koje će im doneti nove poslove. To je nešto što UN žele da rade, a mi znamo da mladi žele da borba protiv klimatskih promena postane deo njihovog DNK", naglasila je Žakob. 

Objasnila je da privatni sektor mora da se bavi time koliko proizvodi, koliko otpada stvara, troši energije, na koji način mogu da postanu efikasniji, a da će građani morati da promene svoja domaćinstva da bi bila energetski efikasna.

Zbog toga će, kako je rekla, biti uspostavljeno i niz šema i donacija, a UN će se postarati da im najsiromašniji i najranjiviji ljudi imaju pristup. 

Što se tiče prevoza budućnosti, Žakob poručuje da će građani morati da se odreknu kola ili da koriste bolja i da će to biti ogromna promena. 

Aktivnosti UN 

U sledećih pet godina UN oko 50 posto naših aktivnosti u Srbiji biće posvećeno klimatskim promenama.

"Uradićemo mnogo više u pogledu poljoprivrede. Bavićemo se transformacijom industrijske osnove i pomoći ćemo im da manje zagađuju i da koriste manje energije. Radićemo na sistemima grejanja, pomoći ćemo domaćinstima, kao i na normalnim standardima koje Srbija mora da usvoji u građevinskoj industriji infrastrukturi", najavila je koordinatorka UN.

Ukazala je da postoji potpuna komplementarnost u pogledu otvaranja klastera za pristup EU s jedne strane i ciljeva održivog razvoja s druge.

"Načinjen je napredak, ali ostaje još mnogo toga da se uradi. Sada moramo ubrzati taj proces", poručila je Fransoaz Žakob. 

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара