Dimitriju Boarovu nagrada "Jug Grizelj"

Novinaru i publicisti Dimitriju Boarovu uručena je nagrada "Jug Grizelj" za 2008. godinu koja se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu.

Dimitriju Boarovu danas je, na svečanosti u Medija centru, uručena nagrada "Jug Grizelj" za 2008. godinu.

Posle dodele nagrade, Boarov je rekao da je ponosan što je 40 godina opstao u novinarstvu pre svega kao "novinarski radnik u nepismenoj i surovoj sredini u kojoj se lakše oprašta lopovima i kriminalcima nego donosiocima loših vesti i ljudima koji drugačije misle".

Boraov je rekao da je lično poznavao i cenio Juga Grizelja koga je upoznao 1972. godine u listu "Ekonomska politika".

"Vedar, znatiželjan i pun energije vabio me za saveznika u svom stavu. Sa nagradom 'Jug Grizelj' ulazim u krug doista dobrih novinara koji su je dobili pre mene... Napokon sam zapao u dobro društvo", rekao je Boarov.

Predsednik žirija za dodelu nagrade "Jug Grizelj" Velimir Ćurguz Kazimir rekao je da se Boarov godinama bavi ekonomskim temama i da je u prošloj godini objavio 30 analitičkih članaka, "racionalnih alarma na temu onoga što dolazi" pre svega u listu "Danas" i nedeljniku "Vreme".

Prema njegovim rečima, godina će se mnogo više pamtiti po ekonomskoj krizi nego po izjavama političara.

Ćurguz Kazimir je rekao da Boraov piše o "onome što je nestalo kao ekonomska vrednost" i o "čudovištima koja se hrane našim strahom, predrasudama, a pre svega neznanjem".

Podsetio je da je Boarov u novinarstvu od 1968. godine, a profesionalnu karijeru počeo je 1971. godine u nedeljniku "Ekonomska politika".

Dimitrije Boarov je od 1974. do 1979. godine radi u informativno političkoj redakciji u Televiziji Novi Sad, jedan je od 10 osnivača nedeljnika "Vreme" pokrenutog 1990. godine, a trenutno radi kao viši predavač na odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.

Članovi žirija bili su i Živorad Kovačević, Antonela Riha, Filip Švarm i Elena Krstanović.

Nagradu "Jug Grizelj" od 1991. godine dodeljuje istoimeni fond koji su osnovali prijatelji, kolege i porodica Juga Grizelja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се