Читај ми!

U Šapcu otvoren "Predah", smeštaj za decu i odrasle sa posebnim potrebama

Da bi se pomoglo roditeljima, zajedničkim radom i ulaganjima "Humanog srca Šapca", eparhije, dobrotvora i lokalne uprave, u Šapcu je otvoren "Predah" smeštaj za decu i odrasle sa smetnjama, nazvan "Bogdaj".

Uz dnevnu, četiri dvokrevetne sobe sa kupatilima, kuhinja, terasa. Sa kućom od 140 kvadrata, ostvaren san roditelja da na sigurnom, i uz stručni nadzor, mogu ostaviti decu sa smetnjama u razvoju kada je to neophodno.

"Sve ono što nam je do sada bio problem gde da ostavimo dete kad hoćemo na sahranu, slavu, svadbu, poslovne, zdravstvene obaveze. Verujte na trenutak prosto ne možemo da shvatimo da se ovo dešava", kaže predsednica udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Pavlović.

Majka Jelena Jeftović rekla je da je to jedno rasterećenje, koje im omogućava da žive kao  normalna porodica, kao normalan svet jer se često osećaju zapostavljeni i stegnuti.

Za smeštaj "Predah" eparhija je pokonila 50 ari, a trogodišnje radove i opremanje Fondaciju "Humano srce Šapca" podržali su brojni donatori i grad.

"Ako hoćemo nekome da pomognemo, moramo da osluškujemo ljude i čujemo njihove probleme, onda nas ideja nikad neće napustiti i naći ćemo način da im pomognemo", navodi predsednica UO Fondacije "Humano srce Šapca" Ruža Popović.

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić kaže da sve što su potrebe rada tog centra – rad zdravstvenog i drugog osoblja i troškove smeštaja – snosiće grad.

Svakodnevno osmoro, a godišnje korisnici mogu boraviti do 45 dana, u  zavisnosti od potreba i dece i odraslih. Ovakve projekte podržaće resorno ministarstvo.

"Mi kroz namenske transfere, Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja upravo usmeravamo našu finansijusku pomoć u jedinice lokalnih samouprava koje imaju najbolji uvid kako, gde i kome pružiti pomoć", ističe ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ministarstvo je ove godine izdvojilo 556.000.000 dinara za jedinice lokalne uprave, za Šabac – dvanaest i po miliona.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се