Читај ми!

Brzom saobraćajnicom novi život stiže u Valjevo

Životni san Valjevaca da budu povezani auto-putem biće ostvaren. Gradi se brza saobraćajnica koja će ih povezati sa auto-putem Miloš Veliki.

Od Valjeva do auto-puta Miloš Veliki, zbog stalne gužve u saobraaćaju, putuje se oko 45 minuta. Tri puta pre stizaće se brzom saobraćajnicom koja se intenzivno gradi.

Od Iverka do Lajkovca duga je 18,3 kilometra, sa po dve trake u oba smera, sa jednom petljom i 19 mostova, projektovana je za brzinu do 100 kilometara na sat.

"Preko 80 posto nasipa je izgrađeno na celoj trasi i trenutno izvodimo radove na kišnoj kanalizaciji, na mestima gde je završena konsolidacija nasipa. Takođe izvodimo radove na dva mosta. U fazi pripreme je most broj 18 a radovi su poodmakli na mostu broj 16", kaže Predrag Milanović, tehnički rukovodilac projekta.

Takođe se izvode radovi na regulaciji reke Kolubare, s obzirom na to da je ovo plavno područje.

Visina nasipa duž cele trase je između šest i sedam metara. Ukupno će biti regulisano šest kilometara vodotoka Kolubare, na kojoj se gradi i najduži most od 930 metara. Na brzoj saobraćajnici svakodnevno je angažovano 250 radnika, mašinista i građevinskih stručnjaka.

"Investitor je zadovoljan trenutnom dinamikom radova i ona se izvodi u skladu sa zacrtanim planovima. Naročito je bitno što je izvođač radova uspeo na vreme da izgradi sve prilaze mostovima u okviru pripremnih radova što će omogućiti da se mostovi kao najvažniji deo ovog projekta izgrade na vreme i bez većih problema", rekao je Zvonimir Avramović iz Puteva Srbije.

Na pomolu nove investicije

Brza saobraćajnica od životnog je značaja za opstanak Valjeva, za njegov razvoj, život i budućnost.

"Mislim da sa brze saobraćajnice treba napraviti i dobru vezu sa industrijskom zonom 'Novi put', gde će i strane kompanije koje dolaze u Valjevo i postojeća privreda imati velike benefite", kaže Boban Pantelić, direktor kompanije "Bosis".

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković ističe da je najveći značaj u tome što Valjevo postaje interesantno za nove investitore.

"To je pokazao i dolazak nemačke kompanije 'Bizerba' koja je potpisala ugovor i sada trenutno dobija lokacijske uslove za izgradnju svoje fabrike, a intresovanje je pokazao i još jedan nemački investitor i mi smo u jednoj finalnoj fazi pregovora sa njima", rekao je Gojković.

Brza saobraćajnica koja će Valjevo povezati sa auto-putem Miloš Veliki koštaće 158 miliona evra. Kineska kompanija "Čajna Šandong" obećala je da će radovi biti završeni u decembru naredne godine.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво