Читај ми!

Dim iz Vinče širiće se i narednih dana

Dim sa deponije u Vinči i dalje kulja prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara. Ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara. Zdravlje građana je prioritet, sa informacijama izlazimo pravovremeno, rekao je gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je razgovarao sa vatrogascima u Vinči.

Beogradom se širio neprijatan miris paljevine, ali nadležni kažu da to nije značajno uticalo na kvalitet vazduha u glavnom gradu.

Nije postojao deo glavnog grada iz koga se juče nije video dim iz Vinče. 

Dim i dalje kulja i ide prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara. Ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto požara.

Građani će dim moći da vide, kažu nadležni, i u narednih nekoliko dana, ali stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uveravaju da nema mesta panici i da se na nekoliko mernih mesta mere PM čestice i da su samo u toku jednog sata zabeležene čestice zagađenja koje su bile na nivou jednog zimskog dana.

Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima, treba da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Na licu mesta je šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca i oni dogašavaju požar. Stručnjaci se nadaju da do kraja dana građani više ne bi trebalo da osećaju miris paljevine.

Gradonačelnik Radojičić sa vatrogascima u Vinči

Gradonačelnik Beograda, prof dr. Zoran Radojičić, obišao je sinoć deponiju u Vinči gde je u toku gašenje požara koje zajednički sprovode ekipe Sektora za vanredne situacije i gradskih komunalnih službi. Obilasku su prisustvovali sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju sa građanima Darko Glavaš i komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Miloš Majstorović.

Radojičić je podsetio da je prethodno održao sastanak sa stručno-operativnim timom koji je deo Štaba za vanredne situacije i kome su između ostalih prisustvovali sekretari za zaštitu životne sredine, zdravstvo, vanredne situacije, kao i načelnik Sektora za vanredne situacije.

"Napravljen je presek situacije kada se govori o gašenju požara, a tu su bili i predstavnici Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji su predočili kakvo je stanje vazduha u Beogradu. Na terenu je trenutno šest vozila sa petnaest vatrogasaca kao i ekipe 'Gradske čistoće' i drugih komunalnih preduzeća koji zasipaju zemljom delove deponije. Dogovorene su dalje kontrole i redovno obaveštavanje o situaciji, a novi presek biće napravljen u jutarnjim časovima. Savet građanima je da se pridržavaju preporuka Gradskog zavoda za javno zdravlje, a s druge strane, učinićemo sve da se situacija što pre sanira" rekao je Radojičić.

Naglasio je da će se kroz javno-privatno partnerstvo "Beočista energija" rešiti sanacija stare deponije, i na taj način razrešiti ovaj veliki problem.

"Tog momenta ne očekujemo da ćemo više imati probleme koji su nam proteklih decenija bili stalni, poput požara koji su se uvek iznova pojavljivali na ovom prostoru. Takođe, pozivam sve da se suzdrže od širenja dezinformacija i panike. Kvalitet vazduha tokom dana je varirao, ali stavljanjem požara pod kontrolu, stanje se popravlja. Svima nam je prioritet zdravlje naših građana i uveravam sve sugrađane da ćemo sa svim informacijama izlaziti pravovremeno", kazao je Radojičić.

Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Miloš Majstorović rekao je da će vatrogasci ostati na licu mesta onoliko dugo koliko to situacija bude zahtevala i da će sve aktivnosti biti koordinisane sa gradskim službama koje imaju tešku mehanizaciju.

On je naglasio da se požar gasi svih 24 sata, ali noću samo na mestima gde ne postoji rizik po vatrogasce i vozila jer svaka deponija prilikom požara stvara "džepove" koji nisu uvek vidljivi.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара