Читај ми!

Подручје које гори у Винчи се затрпава, нема разлога за бригу због квалитета ваздуха

Пожар који је избио синоћ на депонији у Винчи је под контролом и тренутно се површина која гори затрпава, рекао је за РТС начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић. Београдом се током дана ширио непријатан мирис паљевине, али надлежни кажу да то није значајно утицало на квалитет ваздуха у главном граду.

Према последњим информацијама из Градског штаба за ванредне ситуације, пожар на депонији Винча је локализован, али ватрогасне екипе ће ту бити целу ноћ и највероватније наредна два дана.

Непријатан мирис паљевине са депоније у Винчи током дана ширио се Београдом, па се могао осетити и у центру града.

Мерна станица Градског завода за јавно здравље Београд забележила је краткотрајно загађење ваздуха суспендованим честицама у Булевару деспота Стефана. Разлога за забринутост, тврде стручњаци, нема.

Начелник јединице за испитивање квалитета ваздуха Градског завода за јавно здравље Андреј Шоштарић каже да нема разлога за бригу, али има за опрез и превентивно понашање.

"Нису биле посебно високе концентрације. У најгорем тренутку овде на Булевару деспота Стефана су биле 180 микрограма по метру кубном, што личи на један загађенији зимски дан. То је било само у току једног сата. Није била дуготрајна експозиција. Нема разлога за бригу, али има за опрез и превентивно понашање, како би сви сами себе сачували", истиче Шоштарић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да су надлежне службе реаговале у најкраћем могућем року и нашле се на лицу места десетак минута након што су добиле позив за помоћ.

Навео је да је пожар захватио површину од пет хектара и нагласио да не постоји опасност да ће се проширити јер су на лицу места и четири возила тешке механизације која земљом затрпавају место пожара.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић навео је да ће догашавање пожара трајати неколико дана.

Бео чиста: Интензитет пожара већи због присуства дезинфекционих средстава на бази алкохола

Из француско-јапанске компанија "Бео чиста", која је процесом јавно-приватног партнерства преузела депонију у Винчи кажу да је пожар је избио због екстремних временских услова и брзо се проширио на око пет хектара површине.

Истичу да су ЈКП Градска чистоћа и "Бео чиста" деловали брзо заједно са ватрогасцима који су стигли неколико минута након позива.

"Интензитет пожара на депонији је значајно већи услед присуства депонијског гаса (метан) и великог удела дезинфекционих средстава на бази алкохола у комуналном отпаду који су последица пандемије коронавируса, која је утицала и на промену карактера отпада и на повећање ризика од запаљења и пожара", наведено је у саопштењу компаније.

Очекују да ће затрпавање пожара са хиљадама тона земље дати резултат и да ће у наредна два до три дана пожар бити угашен у потпуности.

"Краткотрајно повећање загађења и мирис дима који се осећа у деловима Београда захваљујући слабом ветру који дим из Винче доноси до делова града, требало би да се са напретком гашења пожара све мање осећа и да до краја дана потпуно престане", кажу из компаније "Бео чиста".

Наглашавају да ће пожари на старој депонији у Винчи ускоро постати прошлост јер је у току процес њеног затварања, који подразумева санацију и прекривање депоније, што ће трајно уклонити ризике од пожара.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво