Читај ми!

Konzul Srbije u Atini: Evakuisano 200 srpskih turista iz mesta Pefki na Eviji

Konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević rekao je za RTS da je 200 srpskih turista evakuisano iz mesta Pefki na grčkom ostrvu Evija. Zbog šumskih požara koji su se tokom noći približili naseljenom području, noć su proveli na trajektima, navodi Vukosavljević.

Milan Vukosavljević kaže za RTS da je, što se tiče šumskih požara, najkritičnije na jugozapadnoj strani Peloponeza i na ostrvu Evija, gde se nalazi između 800 i 1.000 srpskih turista. Iz mesta Pefki na Eviji, noćas oko četiri sata, iz predostrožnosti je evakuisano 200 naših turista zbog šumskih požara koji su se tokom noći približili naseljenom području.

"Najgora situacija što se nas tiče je na Eviji. Do juče, sva mesta na Eviji gde letuju naši turisti nisu bila ugrožena. Međutim, noćas je došlo do evakuacije u mestu Pefki. Negde oko četiri sata, 200 naših turista je zajedno sa ostalim turistima i žiteljima tog mesta prebačeno na trajekte koji su dežurali", navodi Vukosavljević.

Objašnjava da se svi naši evakuisani putnici nalaze na sigurnom.

"Svi su na sigurnom, neki su prebačeni u druge smeštajne kapacitete. Oni koji nemaju gde da budu, biće svakako negde smešteni ili će im biti omogućeno da krenu nazad za Srbiju", navodi Vukosavljević.

Ističe da su u stalnoj vezi sa agencijama i da se razmatra povratak za one turiste koji žele da se vrate.

"Agencije koje imaju smeštajne kapacitete u drugim mestima, na primer u Edipsosu, prebacile su svoje putnike tamo i oni nastavljaju letovanje. Međutim, postoje agencije koje nemaju druge smeštajne kapacitete, a ima i ljudi koji hoće da se vrate – ko je došao kolima, on je već krenuo nazad", objašnjava konzul Srbije u Atini.

Deo turista su prebacili na kopno i tamo su nastavili letovanje, ali jedna grupa koja je došla autobusima traži da im agencija organizuje prevoz nazad i, kako kaže Vukosavljević, upravo se radi na tome.

"Ja sam na stalnoj vezi sa vodičima, sa predstavnicima agencija i sa našim Ministarstvom turizma, pa gledamo da se to reši na najbolji način", ističe Vukosavljević.

Napominje da je situacija na Edipsosu pod kontrolom.

"U Edipsosu, bar kako nam kažu naši predstavnici, nema panike, nije prijatno, ali situacija je do sada pod kontrolom. Uveravaju nas da neće doći do širenja požara na taj glavni deo, gde boravi najveći deo naših turista", navodi Vukosavljević.

Objašnjava da za sada nema masovnog povratka srpskih turista. 

"Vraćaju se samo oni turisti koji izraze želju da se vrate. Za sada se to dogovara između agencija uz našu koordinaciju. Ako bude trebalo, naravno da će se i država uključiti", poručio je Vukosavljević.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво