Читај ми!

Udruženje Žena uz ženu – psihološka podrška tokom lečenja raka dojke

Udruženje "Žena uz ženu" osnovano je sa ciljem da žene budu jače i hrabrije ali i da motivišu druge žene da im se pridruže. Udruženje je nastalo sa ambicijom da iz borbe sa karcinomom dojke, svaka žena, bilo ona koja je prošla ili prolazi kroz takvo iskustvo, ali i sve zdrave dame, nauče više, otklone nedoumice i dobiju odgovore na mnogo pitanja ili razbiju predrasudu, kaže za RTS Ana Dornik, član tima.

Gostujući u Beogradskoj hronici Dornikova ističe da udruženje pre svega pruža podršku, ali deluje i preventivno.

"Otvorili smo Instragram stranicu 'Žena uz ženu' gde pružamo podršku kroz motivacione poruke, pomažemo psihološki damama koje prolaze kroz to iskustvo, a žena ženi zaista može mnogo da pomogne", kaže Ana Dornik.

Prema njenim rečima, u udruženju žene imaju slobodu da jedna drugoj kažu, pitaju i da doktori mogu kroz edukativne programe da pomognu sa informacijama.

"Ja sam prošle godine saznala svoju dijagnozu. Taj prvi momenat je za mene bio moja teška bolest, a posle sam je ostavila kao definiciju na papiru i onda sam, nakon hiruške intervencije, rešila da nastavim dalje kao zdrava žena, a da su hemoterapije nešto što je moralo da usledi da bi moj dalji život bio kvalitetniji", poručuje Dornikova.

Kako je dodala, udruženje ima i grupu na Vajberu u kojoj dame razmenjuju svoja iskustva.

"Imaju dosta pitanja imaju jer su lekari u ovoj kovid situaciji preopterećeni poslom i treba ih razumeti. Zato bi ovakva udruženja trebalo da postoje da bi mogla da pruže pravovremene i istinite informacije, da ne guglamo da budemo sigurne da ta informacija jeste prava i kroz tu Vajber grupu žene mogu da pruže podršku jedna drugoj", naglašava Ana Dornik.

Ističe da se vodi parolom "da pustimo doktore da leče telo, a da smo mi same te koje možemo da izlečimo um", stavom da menjamo svet i da time što ćemo iznaći nešto u našoj suštini možemo da idemo napred.

"Naše udruženje se bavi psihološkom podrškom. Od septembra ćemo imati razne projekte jer je ženama u ovoj situaciji neophodno da ne zaborave na samopouzdanje, afirmativan odnos i pristup životu", objašnjava Ana Dornik.

Udruženje "Žena uz ženu" je mlado udruženje, ali vrlo ambiciozno, puno pozitivnog adrenalina.

"Ispred nas, Bože zdravlja, stoje veliki projekti. U septembru okupljamo, kroz edukativne projekte, da dižemo svest, delimo informacije kroz predavanja na trgovima širom Srbije a u oktobru, kada je mesec borbe protiv raka dojke, upravo je u planu da organizujemo karavan i da snažnije i glasnije dižemo ovu temu", poručuje Ana Dornik.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво