Читај ми!

Удружење "Жена уз жену" - ставом мењајте свет

У животу Ана Дорник све се променило када јој је у августу прошле године саопштено да има рак дојке. Борбу са болешћу прихватила је као изазов, лечила се и јачала своју вољу. Из познанства са Маријом Лакић, настала је идеја да покрену удружење "Жена уз жену" за помоћ и подршку другим женама које се боре са истом болешћу, али и да подигну свест о важности превенције.

Гостујући у Јутарњем програму Ана је рекла да је њена борба сама по себи била врло неизвесна али да је била истрајна у томе да је води успешно и да из ње научи неке лекције.

"У августу ми је дигагностикован карцином дојке, затим је уследила хирушка интервенција, да би након тога кренула и прва хемиотерапија. Сада сам на пола пута, завршила сам први циклус хемиотерапија и имам циклус блажих", објашњава Ана Дорник.

Према речима Марије Лакић идеја око Удружења настала је због Анине комуникације са женама које болују од карцинома дојке, које су водиле ту борбу или тренутно бију битку и здравих жена које занима како је Ана сазнала за своју болест.

"Онда смо се запитале зашто не би направиле удружење где ћемо имати све на једном месту, да жене дођу на предавања лекара, где ће постојати радионице са женама и да учинимо све да се жене осећају ушушкано, срећно, да се друже и деле искуства", истиче Марија.

Додаје да се тренутно ради целокупна организација удружења, требало би да крене са радом од почетка априла месеца и да већ имају велики број пријава.

"Ми смо ослушкивали жене које пишу мејлове на интернет страници и између осталог због тога схавтили да женама треба информација и подршка у едукативном смислу", наглашава Ана.

Према њеним речима жене размењују искуства, занима их доста у вези исхране, какав је протокол лечења. 

"То је јако клизава тема, има много недоумица и ми смо у Удружењу окупииле стручњаке из разних области онкологије, медикалне онкологије, радиологије, псхотерапије. Све је то важно не само за жене и девојке које пролазе ову битку већ и да применимо то у свакодневном животу и на здраве жене. Нама је фокус и на здравим женама јер само тако можемо бити глас превенције", поручује Ана Дорник.

Додаје да је карцином дојке излечив али на жалост 50 посто жена дође када је већ у метастази зато што чекају моменат када треба доћи лекару.

"Не постоји моменат када треба доћи. Када се напипа нека промена то је већ у 50 посто случајева карцином преко два центиметра што у старту индукује да то може бити на жалост малигно", истиче Ана.

Поручује да треба ићи редовно на прегледе, ако постоји генетски фактор њен савет је да се иде на пола годинеа ако не постоји онда је довољно и на годину дана.

"Болест не бира, ја сам се у то уверила, и ми циљамо на групе од 25 година па на даље", поручује Ана Дорник.

Удуржење "Жена уз жену" жели да подигне свест, организоваће бесплатне прегледе, имаће радилога и онколога једном месечно у удружењеу, где ће жене знати да ли треба да иду на ултразвук или мамографију, објашњава Марија Лакић.

Додаје да с обзиром на ситуацију са коронавирусом имаће два програма на интернету. Лајв у Удружењу, где ће бити мање групе и дигитални програм.

Удружење није ограничено на град Београд, већ шири причу да би се јавило што више жена из свих градова Србије. Највише пријава има из Новог Сада, али и из региона.

"Ово је борба која сваког подједнако погађа. На ставу се мора радити и ставом мењајте свет", поручује Ана Дорник.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво