Čitaj mi!

Preminula doktorka Dragana Obradović

Prof. dr Dragana Obradović, specijalista neurologije na VMA, stručnjak sa velikim iskustvom u lečenju multiple skleroze, preminula je posle borbe sa teškom bolešću.

Pacijenti, prijatelji i kolege oprostili su se na društvenim mrežama od doktorke Dragane Obradovića (55).

Profesorka Obradović rođena je 1966. godine. Završila je Medicinski fakultet u Beogradu, a zatim i magistrirala neurologiju 1996. godine. Doktorirala je 1997, i specijalizirala neurologiju. 

Radila je kao predmetni edukator u nastavi za lekare na specijalizaciji iz neurologije.

Doktorka Obradović je radila na projektima 2007. godine "Transplantacija matičnih ćelija kod obolelih od MS", kao i na projektu "Kognitivni poremećaji kod obolelih od MS".

Bila je član Neurološke sekcije Srpskog lekarskog društva, kao i Evropske federacije neuroloških društava. 

Objavila je više stručnih radova i knjiga iz oblasti Multiple skleroze i ishemijske bolesti mozga, monografiju Citokini i multipla skleroza, Zapaljenske bolesti krvnih sudova, Reumatološke bolesti.

Doktorka Dragana Obradović skretala je pažnju javnosti i institucijama da multipla skleroza više nije neizlečiva bolest.

Zalagala se za blagovremeno ulaganje u terapiju za ovu bolest.

"Farmaceutske kuće i država bi sigurno postigle dobar finansijski dogovor, a na korist svih – društva, pacijenata i njihovih porodica. Da se obezbedi prisustvo svih lekova i da se obezbedi lek za najveći broj pacijenata kojima može da pomogne. Pravo na zdravlje je jedno od osnovih ljudskih prava koje je regulisano Poveljom UN i Poveljom Svetske zdravstvene organizacije", rekla je doktorka Obradović u jednom od intervjua za RTS.