Читај ми!

Osobe sa invaliditetom teško i da mogu da odu na letovanje, poneki hotel ispunjava uslove

U sezoni godišnjih odmora, izbor letovališta mnogima je jedna od najvažnijih tema, a pandemija je donela brojna ograničenja. Međutim, osobe sa invaliditetom sa ograničenjima žive celog života. U Srbiji ne postoji nijedna turistička agencija specijalizovana za organizovanje takvih putovanja, a retko koji turistički centar ispunjava sve uslove za njihov boravak.

Ono što se nama podrazumeva, za osobe sa invaliditetom je veliki izazov. Kada putujemo biramo izgled hotela, pogled iz sobe, blizinu mora. Njihovi prioreti su drugačiji.

"Da li ja mogu da uđem u kupatilo, da li je lavabo na odgovarajućoj visini, da li mogu da se pogledam u ogledalo, da li imam rukohvat. To nije ništa specijalno, ali ugostitelji često ne znaju i onda prave još veće probleme osobama sa invaliditetom tako što se kategorišu i deklarišu na sajtovima gde se reklamiraju kao pristupačni. I onda vi dođete, prevalite put i vidite da ne možete da uđete", kaže Ljupka Mihajlovska iz Saveza za pristupačnost Srbije.

Ovakave uslove teško je naći čak i u banjama, a retki su objekti duž auto-puta u kojima su toaleti prilagođeni invalidnim osobama.

Gordana Pušara, predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom, ističe da su zakoni dobri, predviđeno je sve za osobe sa invaliditetom, ali se ne poštuje.

"Apelovala bih na Ministarstvo turizma, Ministarstvo građevine i Vladu Srbije da napravimo jedan plan kako ćemo uklanjati barijere, vršiti inspekciji nadzor na novoizgrađenim objektima", poručuje Ljupka Mihajlovska.

Ljudima sa oštećenim vidom potrebna su uputstva i meni na Brajevom pismu, zvučna upozorenja i taktilne površine.

Hotelijer Vanja Nikolić kaže da su sobe opremljene sa vibrirajućim jastukom, koji u slučaju da se desi požar njegova funkcija je da probudi goste. Imaju i posebno svetlo koje ima funkciju da probudi goste koji su gluvi. I kupatilo je prilagođeno u smislu da postoji stolica koja se vadi iz zida.

Naši sportsko-rekreativni objekti privlačni su paraolimpijcima iz regiona. Kada bi postojali adekvatni uslovi, ovaj vid turizma donosio bi ekonomsku dobit, ali i promovisao zemlju.

Rešenje je obuka i dobra komunikacijia zaposlenih u turizmu, ali i svih nas. Primeri dobre prakse su Mađarska i Slovenija.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво