Читај ми!

Poverenik dobija više ovlašćenja, najveći problem ignorisanje tražioca informacija

Apsurdno je što nije problem odbijanje davanja informacija, nego ignorisanje tražioca informacija, rekao je za RTS poverenik Milan Marinović. Prema Izmenama zakona koje bi trebalo da budu usvojene u septembru, poverenik dobija veća ovlašćenja, a za nepostupanje po nalogu tražioca informacija biće propisane kazne.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti nedavno je bio jedan od govornika na održanom forumu "Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško doći do njih?", na kojoj se pojavio veliki broj predstavnika javnih institucija i regionalnih stručnjaka, a na kojem je glavna tema bila zaštita životne sredine i očuvanje, odnosno pružanje informacija od javnog značaja, a koje se tiču ekologije.

Tema ekologije, ali i bezbednosti mladih na internetu su trenutno u fokusu Kancelarije poverenika.

Milan Marinović je u Jutarnjem programu rekao da građani ne dolaze do informacija o zaštiti životne sredine tako lako kako bi trebalo.

"Znamo koliko se ljudi žale i iz godine u godinu, broj žalbi raste. Gde su barijere, treba pitati lokalne samouprave, određena ministarstva, kao i određena preduzeća", naveo je poverenik.

Prema njegovim rečima, apsurdno je što nije problem odbijanje davanja informacija, nego ignorisanje tražioca informacija.

Dodaje da je 70 do 80 odsto žalbi zbog nepostupanja organa vlasti u zakonskom roku. "Što se tiče informacija o zaštiti životne sredine, važi mnogo stroži rok. Za obične informacije je rok 15 dana za postupanje organa vlasti, dok je za zaštitu životne sredine 48 časova. Ali nijedan rok se ne poštuje", rekao je Marinović.

Napominje da sve to omogućava to što za ovo ne kažnjava brzo, ali sada se menja zakon i uvedeno je da odgovorno lice odgovara za nepostupanje po zahtevu.

"Za nepostupanje po nalogu tražioca informacija posle 17 godina će biti propisana kazna. Nadam se da će do septembra da bude izglasan zakon, a da počne da se primenjuje od januara, a možda i ranije", kaže poverenik.

Dodaje da su rupe koje su se pokazale u Zakonu pokušali da zakrpe Izmenama zakona i da će biti bolje nego što je do sada bilo u toj oblasti.

"Poverenik je Izmenama zakona dobio mnogo veća ovlašćenja. Dobili smo nalog da izdajemo prekršajni nalog za nepostupanje po zahtevu tražioca informacija, da podnosimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dobili smo pravo da utvrđujemo sve činjenice da vidimo da li je učinjen prekršaj", rekao je Marinović.

Naglašava da je ideja svuda u svetu da se informacije proaktivno objavljuju, da budu na sajtu organa vlasti i to je svuda trend, i nada se da će i kod nas zaživeti.

"Zakon će sada kažnjavati nešto višim kaznama. Ali nije poenta u kazni, nego je poenta u preventivi. Ako uspemo da promenimo svest da one informacije koje nemaju razloga da štite, da objave javno, biće lakše svima", istakao je poverenik.

Govoreći o zaštiti mladih na internetu, rekao je da ima pomaka. "Svima nama preti opasnost na internetu, ali mladi su najlakomisleniji, najlakše skidaju aplikacije i najlakše mogu da budu izmanipulisani", napominje poverenik i dodaje da treba sistemski raditi s njima.

"Moja ideja je da se u školu uvede zaštita ličnih podataka, kao gradivo", naglasio je Marinović.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво