Читај ми!

Nevreme širom Srbije – "provala oblaka" u Beogradu, vetar čupao drveće u okolini Novog Sada

Nevreme praćeno jakom kišom i gradom i danas je tokom poslepodneva i večeri pogodilo gotovo celu zemlju. Prema najavama meteorologa, nestabilno vreme trebalo bi da potraje sve do 20. jula.

Jak pljusak, praćen grmljavinom, pogodio je Beograd oko 18 časova, a potom i oko 20.30. U pojedinim delovima grada padao je i grad. Nevreme je zahvatilo i Zrenjanin, Užice Nišavski okrug.

Novosadski portal NS uživo javlja da je jako nevreme praćeno gradom, grmljavinom i jakim olujnim nevremenom pogodilo rubne delove Novog Sada.

Najjači grad pogodio je Mošorin, a u Kaću i Budisavi vetar je čupao drveće i bandere, pa su na teren morali da izađu i novosadski vatrogasci.

Ulice Mošorina bele su od leda, a grad veličine lešnika, padao je i u Kovilju, Beočinu, Banoštoru i Futogu. Neke od fasada kuća su oštećena, a naneta je i velika šteta usevima. U Budisavi je palo drvo u dvorištu osnovne škole.

Centralne delove Novog Sada pogodili su jaki pljuskovi, ali nije bilo grada.

U Somboru jak pljusak uz grmljavinu oko 20 časova, a pre toga su se čule protivgradne rakete, što iz Bajše, što iz Mađarske.

U Apatinu je bilo malo grada, a kiša nije napravila veće probleme.

Kiša praćena vetrom i grmljavinom pogodila je i Kovin oko 20.15, a ubrzo nakon toga nestala je struja u celom gradu.

Snabdevanje električnom energijom uspostavljeno je oko 21 sat. 

Grad u Vladičinom Hanu, grom udario žičaru na Zlatiboru 

Oko 15 sati nevreme praćeno obilnom kišom, vetrom i gradom veličine oraha zahvatilo je Vladičin Han

Meštani kažu da je lokalni put bio prekriven ledom i da je saobraćaj nakratko zaustavljen.

Nevreme je danas pogodilo i Zlatibor, a zbog udara groma šestosedna žičara se pokvarila i prestala s radom. Putnici koji su se zatekli u kabini bez problema su stigli do vrha Tornika pošto je aktiviran rezervni pogon žičare. 

Republički hidrometeorološki zavod najavljuje da će i tokom večeri vreme biti nestabilno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Nepogode širom zemlje i regiona 

Prethodnih dana u pojedinim delovima zemlje pala je velika količina kiše. Pojedine saobraćajnice i domaćinstva u Petrovcu na Mlavi su poplavljeni zbog obilnih padavima, pa je u delu opštine proglašena vanredna situacija.  

Već tri dana i kruševački kraj bori se sa obilnim padavinama. U Rasinskom okrugu poplavljeni su podrumi kuća, a oštećena su i poljoprivredna imanja i lokalni putevi. 

Nevreme je u subotu pogodilo i Blace i Ivanjicu. Na Goliji je olujno nevreme pokrenulo klizište, pa su putevi do pojedinih sela neprohodni 

Nevreme je ranije danas pogodilo i region. Sarajevo i Zagreb zasula je jaka kiša, pa su brojne ulice ostale poplavljene. 

I narednih dana nestabilno 

U gotovo celoj zemlji na snazi je narandžasti meteo-alarm zbog prognoziranih opasnih vremenskih pojava. Samo u istočnoj Srbiji važi žuti meteo-alarm.

Za ponedeljak je izdat crveni meteo-alarm za Vojvodinu i zapadnu Srbiju, dok će u ostalim krajevima zemlje na snazi biti narandžasti meteo-alarm.

Prema prognozama meteorologa, do utorka, 20. jula će se zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, pojačanim vetrom i velikom količinom padavina. Za tri sata, kažu meteorolozi, može pasti 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Od srede biće pretežno sunčano, sa temperaturama oko 30 stepeni. 

Pažljivo vozite 

Mnogi građani ovih dana idu na godišnje odmore, pa zbog loših vremenskih prilika, tokom vožnje treba biti dodatno obazriv.

Vozačima se preporučuje da, kad je jaka kiša, zaustave vozilo i sačekaju da pljusak prođe

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво