Čitaj mi!

Vozače električnih trotineta očekuju novine – kolika će biti ograničenje brzine i koja oprema obavezna

Sa lepim vremnom na ulicama je sve više vozača bicikala i trotineta. Kako bi se povećala bezbednost i njih i ostalih učesnika u saobraćaju, u izradi je novi predlog zakona o bezbednosti saobraćaja. Od početka godine na dvotočkašima je stradalo 35 osoba, a svaki drugi bolnički krevet na ortopediji zauzeo je neko iz takvih udesa.

Pored motociklista, kojih je od početka godine stradalo 20, vozači bicikala i trotineta takođe spadaju u rizičnu grupu, jer ih je do sada oko 50 doživelo udese sa velikim traumama. Najviše stradaju oni koji ne nose kacigu, pa stručnjaci traže da zaštitna oprema bude obavezna.

"Vi kada padnete najčešće dolazi do politraumatskih povreda glave, preloma baze lobanje ili strada predeo vilice. Zato treba koristiti homologovane zaštitne kacige. Mi očekujemo od zakondavca da definiše gde i kada se mogu voziti električni trotineti, jer prosečna brzina pešaka je do dva metra u sekundi i kada dođe trotinet mnogo većom brzinom može doći i do smrtnog stradanja", kaže dr Vladimir Jeftić, stručnjak za dvotočkaše.

Odgovorniji prodavci shvatili su da se mora propisati zaštitna oprema za one koji voze trotinete. Kaciga mora biti obavezna, ali i štitnici za ruke i noge. Traže i da se ograniči brzina vožnje trotineta.

"Mi preporučujemo obavezno korišćenje kacige tokom vožnje i štitnika za kolena i laktove. To je nešto najosnovnije pored rukavica koje mogu pri padu sprečiti veće povrede", navodi Dušan Cincar, menadžer za skutere.

Prodavci trotineta traže da se maksimalna brzina ograniči na 25 kilometara na sat, bez obzira na performanse trotineta i da maloletnici moraju upravljati trotinetom pod nadzorom starijih.

Oni su spremni da zajedno sa državom nađu optimalna rešenja: da se uvedu trotinetske zone, staze i da im se nađe mesto u saobraćaju.