Čitaj mi!

Dekan FDU: Sve što ima veze sa seksualnim uznemiravanjem rešićemo institucionalnim metodama

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu izdao je nedavno saopštenje u kojem se izvinjava svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga i seksualnog uznemiravanja tokom prethodnih godina. Dekan Miloš Pavlović ističe za RTS da će se institucionalnim metodama boriti protiv takvog ponašanja i da se više nikada neće ponoviti.

nedavno izdatom saopštenju, FDU se izvinjava svim studentima i studentkinjama koje su bile žrtve mobinga tokom prethodnih godina.

"Seksualno uznemiravanje je vrlo osetljiva tema i često pobuđuje veliku količinu emocija, a onda dolazi i do senzacionalizma i mogućih paušalnih procena i osuda, a najčešće dolazi do izbegavanja razgovora o time", ističe dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović za RTS.

Kaže da je FDU u centru pažnje zato što rešava takve probleme, a ne jer na njemu sada ima takvih dešavanja.

"Mi smo odlučili da sve ono što ima veze sa seksualnim uznemiravanjem i nasiljem rešimo kroz institucionalne metode i kroz zakone i pravilnike koji postoje na fakultetu. Primetili smo da ima nedostataka u tim pravilnicima i sada ih ispravljamo", naglašava Pavlović.

Napominje da se fakultet ne bavi nikakvim krivičnim prekršajima, već prekršajima etičkog kodeksa i profesionalnog ponašanja.

"Kodeksi već postoje, ali se usavršavaju. U praksi primećujemo da ima nedostataka i mi ćemo ih ispraviti. U svakom slučaju, rešićemo naše probleme. Mislim da smo izveli sve akcije za koje smo imali mogućnost i mislim da smo izveli pravu preventivu i da se takva ponašanja neće više pojavljivati na fakultetu", kaže Miloš Pavlović.

Prijemni ispit za FDU 12 dana 

Na prijemni ispit za glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu prijavilo se 366 kandidata, a veliko je interesovanje i za filmsku režiju, gde na jedno mesto konkuriše 13 potencijalnih studenata.

Pavlović kaže da gluma, već po tradiciji, trpi najveći pritisak kandidata.

"Kolege rade jako naporno i dugo da bi napravili selekciju. Ispit traje po 12 dana", ističe Pavlović.

Kaže da je, s obzirom na broj studenata koje primaju i veličine grupa, interesovanje veliko za gotovo sve katedre.

Pojedini profesori koji primaju novu klasu neće biti na prijemnom ispitu, a dekan kaže da se FDU trudi da ispuni sva pravila i sve norme ponašanja.

"Izbegavamo mogućnost sukoba interesa, tako da svi profesori koji su u mogućem sukobu interesa sa kandidatima neće biti u komisiji", kaže Pavlović.