Читај ми!

ФДУ: Спречени смо да реагујемо на случајеве сексуалног узнемиравања пре децембра 2019. године

Факултет драмских уметности саопштио је да су спречени да, у формалном смислу, санкционишу оне који су извршили дела сексуалног узнемиравања у периоду који је претходио усвајању Кодекса професионалне етике и правила понашања Универзитета уметности у Београду из децембра 2019. године. Стога се јавно извињавамо свим бившим студенткињама које су биле жртве сексуалног узнемиравања, а на чије пријаве у овом тренутку нисмо могли адекватно да реагујемо услед легислативних ограничења, поручио је ФДУ.

Пре пет месеци, на иницијативу Студентског парламента, формирана је платформа ФДУ Против насиља, као саветодавно тело, са намером да се активно бави превенцијом и спречавањем сваке врсте злостављања и злоупотребе у образовним процесима, а посебно проблемима везаним за сексуално узнемиравање.

"Позвали смо студенткиње и студенте да нам се обрате уколико су имали било какво лоше искуство које указује на насилничко или угрожавајуће понашање или сматрају да је дошло до злоупотребе положаја у образовном процесу", наводи се у саопштењу.

Обавезали смо се да ћемо поштовати принципе поверљивости и да ћемо заштитити сваку жртву, као и да ћемо покренути мере којим се таква понашања санкционишу и спречавају, додајe се у саопштењу ФДУ.

Наглашавају да су пријаве детаљно обрађене, а један део је процесуиран кроз рад Етичке комисије. Поједине пријаве које се тичу увредљивог обраћања се још увек разматрају. Ниједна није у домену кривичног законодавства, те нема потребе за укључивањем органа изван факултета, наглашава се у саопштењу.

"Међутим, како наши студенти у свом саопштењу истичу, уочили смо одређене мањкавости у постојећим процедурама и правилницима, услед којих смо спречени да, у формалном смислу, санкционишемо оне који су извршили дела сексуалног узнемиравања у периоду који је претходио усвајању Кодекса професионалне етике и правила понашања Универзитета уметности у Београду из децембра 2019", истиче ФДУ у саопштењу.

"Стога се јавно извињавамо свим бившим студенткињама које су биле жртве сексуалног узнемиравања, а на чије пријаве у овом тренутку нисмо могли адекватно да реагујемо услед легислативних ограничења. Свесни смо да проблем сексуалног узнемиравања и злостављања у образовним праксама мора бити јасније адресиран, а спречавања таквих поступака прецизно утврђено и регулисано правним документима", додаје се у саопштењу.

Због тога, наглашавају, у овом тренутку активно раде на системским решењима у функцији спречавања, кажњавања и превенције свих видова злоупотребе у образовним процесима.

Примена Правилника за спречавање сексуалног узнемиравања, уцењивања и других облика злостављања је први следећи корак, уз припрему едукативних програма за све учеснике у настави.

"У том процесу, као и до сада, биће нам неопходна и драгоцена помоћ студенткиња и студената, као и одговорност унутар целе наше заједнице. Сматрамо да је ово израз друштвене свести и савести, али и обавеза свих других институција који креирају нашу стварност", закључује се у саопштењу.

Претходно је Студентски парламент ФДУ у свом саопштењу осудио неакадемско понашање редовног професора Ненада Прокића према студенткињама.

Обавестили су студенте да је до Студентског парламента стигло пет пријава за сексуално узнемиравање од стране професора Прокића. Једна од пријава обухвата шест студенткиња.

"Пријаве се односе на период од 1997. до 2020. године, а од свих пет пријава само једна је могла да буде процесуирана јер је примљена од актуелне студенткиње", наводи се у саопштењу Студентског парламента ФДУ.

"Ипак, разочарани смо што нису изречене никакве санкције, јер у време прекршаја постојећи правилници нису прописивали такве мере, због чега професор још увек ради на факултету", додаје се у саопштењу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво