Čitaj mi!

Helikopterski desant "Grifona" na vežbi u Deliblatskoj peščari

U okviru Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", Bataljon za specijalne operacije "Grifoni" iz sastava 72. brigade za specijalne operacije realizuje protivterorističke vežbe i taktička uvežbavanja u rejonu Deliblatske peščare.

Uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO, pripadnici jedinice uvežbavaju taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju prilikom uništenja terorističke grupe koja je zauzela objekat od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo odbrane. 

Taktička uvežbavanja na kopnu, helikopterski desant, zaroni u vodu, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka samo su deo složenih vežbovnih aktivnosti koje pripadnici 72. brigade za specijalne operacije realizuju u okviru vežbe "Munjeviti udar 2021".

Učešćem na vežbi "Munjeviti udar 2021" unapređuju se sposobnosti jedinice za realizaciju dodeljenih zadataka i efikasan odgovor na potencijalne izazove, rizike i pretnje bezbednosti u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima, navodi se u saopštenju.

Na Tisi kod Titela pripadnici Rečne flotile

Pripadnici Rečne flotile realizuju na Tisi kod Titela taktička uvežbavanja i vežbe u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, a u okviru združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021".

Tokom vežbe proigravaju se taktičke radnje i postupci rečnih jedinica Vojske Srbije na sprečavanju prodora neprijateljskih rečnih snaga u dubinu rasporeda sopstvenih jedinica odbranom plovnog puta.

Veštim manevrom plovnih objekata u sadejstvu sa lovačko-bombarderskom avijacijom izvršavaju se taktičke radnje na blokadi i kontroli plovnog puta, desantiranje i uspostavljanje skelskog mesta prelaza, uz zaštitu brodova Rečne flotile, i proigravaju brojne druge situacije u kojima se mogu naći pripadnici rečnih jedinica prilikom realizacije borbenih dejstava u zahvatu plovnih puteva.

Na poligonu kod Titela je angažovano oko 300 pripadnika Vojske Srbije iz sastava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, 12 brodova, četiri vazduhoplova, tri amfibijska transportera i više od 25 drugih plovnih objekata.

Vežbovne aktivnosti na privremenom poligonu "Titel" deo su združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", koju na osam lokacija širom Republike Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.