Читај ми!

"Муњевити удар 2021“ - војна вежба на копну, води и у ваздуху на полигонима широм Србије

У оквиру здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем "Муњевити удар 2021", јединице Војске Србије реализују интензивне активности у дневним и ноћним условима на полигонима широм Србије, саопштено је из Министарства одбране.

У овој фази вежбе, јединице Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде увежбавају широк спектар задатака на копну, води и у ваздушном простору.

На Ртњу, Пештерској висоравни, у Делиблатској пешчари, на Тиси код Титела и полигонима "Пасуљанске ливаде", "Међа", "Орешац" и "Боровац" изводе се нападне, одбрамбене, противтерористичке и противпобуњеничке операције.

У једном од сегмената вежбе, 246. батаљон атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) реализује интензивне вежбовне активности у спровођењу мера противнуклеарно-хемијско-биолошког обезбеђења у извођењу операције, у рејону планине Ртањ.

Током вежбе, припадници 246. батаљона АБХО реализују широк спектар задатака атомско-биолошко-хемијског обезбеђења јединица Копнене војске. Увежбава се и проверава рад осматрачке и лабораторијске станице АБХО, деконтаминација моторних и вучних возила, наоружања и људства, као и рад штабних официра у команди батаљона.

У осматрачкој станици АБХО, управном органу у мрежи нуклеарно-хемијско-биолошке контроле, врши се прикупљање и аналитичка обрада расположивих података о дејству непријатеља, док се у лабораторијској станици прикупљају и обрађују узорци ради планирања даљег тока операције.

Деконтаминација се спроводи коришћењем новоуведене платформе за деконтаминацију М-09, која се показала изузетно ефикасном у реализацији овог типа задатака.

Дејства изводе јединице свих родова Војске Србије, уз подршку општих и логистичких служби које обезбеђују непрекидност везе, ваздушно осматрање и јављање, атомско-биолошко-хемијско обезбеђење, транспорт, исхрану, убојна средства, здравствену заштиту и исправност средстава ратне технике.

На вежби се користе тенкови, борбена возила, артиљеријски системи и оруђа, бродови, авиони, хеликоптери, даљински пилотирани ваздухоплови, ПВО системи, беспосадне платофрме и широка палета пешадијског и наоружања специјалних јединица.

Вежба се изводи ради провере борбене готовости снага Војске Србије и унапређења оспособљености команди, јединица и установа Војске Србије за одговор на изазове, ризике и претње по безбедност Републике Србије.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво