Читај ми!

Crveni breg čeka struju kao ozebao sunce

U Crvenom bregu, planinskom selu kod Predajana, živi sedam starijih osoba, a leti ih je stotinak. Od januara, kada je jako nevreme zahvatilo čitav jug zemlje, koriste agregat, ali su veći deo dana bez struje. U "Elektroprivredi Srbije" ističu da će se snabdevanje normalizovati do polovine jula.

Na 800 metara nadmorske visine put uzan, pun rupa, na nekim mestima su i klizišta. Crveni breg od Predejana deli desetak kilometara, a putuje se skoro sat vremena. Posledice januarskog nevremena vidljive su na svakom koraku.

Pod teretom snega i leda padale su bukve na sve strane. Uništeno je na stotine stabala. Polomljeno je i dvadesetak bandera na niskonaponskoj mreži i dalekovodu.

Od tada su i muke sa strujom uprkos agregatu, kažu Stojanovići. Olivera Stojanović iz Crvenog brega kaže da im se kvari hrana.

"Struja, put. To je strašno", kaže Dragan Stojanović iz Crvenog brega.

Na padinama Čemernika uslovi bogom dani za voćarstvo. Šest porodica gaji maline.

"Stari ljudi se vraćaju, a i mladi se vraćaju koji su radili u inostranstvu. Oni se vrađaju da bi zasadili borovnicu", kaže Radoje Stanković.

Obilje izvora i lekovitog bilja. Porodica Nikolić proizvodi eterično ulje smilja.

"Proizvedemo tri do četiri litra godišnje, srednja cena na tržištu je od 1.500 do 2.000 evra", kaže Boban Nikolić iz Crvenog brega.

Priroda izdašna i za pčelarstvo. To je osamdesetogodišnjeg Milana vezalo za Crveni breg.

"Izvadi se med, 200 kila. Put je malo problem, a inače imam novu kuću, novu pomoćnu zgradu, novo sve", kaže Milan Đorđević iz Crvenog brega.

Gde se čuju testere tu su ovih dana i ekipe Elektrodistribucije. Čiste trasu i postavljaju nove stubove na niskonaponskoj mreži. U saopštenju koje je stiglo u našu redakciju iz EPS-a piše da je dalekovod potpuno uništen.

"Uz obećanje da će seoska mreža da bude rokovski vezana do kraja juna, a do 15. jula dalekovodna mreža. Međutim, agregat koji trenutno radi se neredovno snabdeva gorivom", rekao je Petronije Nikolić iz Crvenog brega.

Uprkos teškoćama stanovnici Crvenog brega ne odriču se svojih korena i zemlje, koja se sve više obrađuje.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво