Читај ми!

Zaštitnik građana: Pandemija dodatno otežala položaj dece

Širom sveta 12. juna se obeležava Međunarodni dan borbe protiv dečjeg rada. Pandemija kovida 19 dodatno je otežala položaj dece koja su žrtve radne eksploatacije, izjavio je tim povodom Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Zaštitnik građana u saopštenju ukazuje na težak položaj dece koja žive i rade na ulici.

"Deca koja su prinuđena da fizički rade, pre svih 'deca ulice', izložena su mnogobrojnim rizicima koji štete njihovom zdravlju i psihofizičkom razvoju. Pandemija je uvećala te rizike i dovela ih u situaciju da su, u zavisnosti od epidemioloških mera zaštite, bili skoro nevidljivi za društvo u teškoj situaciji", naveo je ombudsman.

Pašalić smatra da se rešenje problema sa kojima se suočavaju deca žrtve radne eksploatacije nalazi u utvrđivanju i otklanjanju uzroka zbog kojih su deca izložena fizičkom radu.

"Svi nadležni organi treba da se uključe u otklanjanje uzroka, od nadležnog Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva unutrašnjih poslova ali i centara za socijalni rad", ističe Pašalić.

Kada je reč o dečjem radu, dodaje se u saopštenju, ne treba zanemariti ni položaj dece u ruralnim sredinama i zloupotrebu njihovog rada u poljoprivredi.

Pašalić i od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, koje je preuzelo deo nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, traži da stavi van snage radni nalog upućen pre tri godine svim centrima za socijalni rad, prema kojem su dužni da decu koja žive i rade na ulici po hitnom postupku oduzimaju od roditelja i pokreću sudske postupke za oduzimanje roditeljskog prava.

"Takav nalog je suprotan Konvenciji o pravima deteta Ujedinjenih nacija a centre za socijalni rad usmerava na nezakonito postupanje", zaključuje se u saopštenju.

 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво