Čitaj mi!

Mali Gavrilo primio lek "zolgensma"

Gavrilo Đurđević iz Kragujevca, koji boluje od spinalne mišićne atrofije, primio je lek "zolgensma" na klinici u Mađarskoj.

Doktorka Borbala Mikoš, šef tima lekara za SMA bolesti iz Dečje klinike "Betešda" u  Budimpešti kaže da je Gavrilo bez problema primio gensku terapiju.

"Sve vreme je dobro podneo postupak, bio je budan, zainteresovan, povremeno je hteo da ukloni braunilu iz vene, ali je imao stpljenja i sve je lepo izdržao do kraja. Ostaje u bolnici još nekoliko dana na posmatranju, jer su nakon primanja genske terapije moguće nuspojave, kao što su nedostatak tečnosti ili mučnina. Posle toga ostaje sa roditeljima u smeštaju Budimpešti jer se terapije nastavljaju", kaže doktorka Mikoš.

Prema njenim rečima, lečenje je veoma složeno, ali ga radi iskusna ekipa lekara i medicinskog osoblja. "Želimo za Gavrila da postignemo najbolje rezultate, on nam je 12. dete koje je primilo gensku terapiju", navela je doktorka. 

Gavrilova majka Nevena kaže da je sve prošlo u najboljem redu.

"Naredna dva dana bićemo i dalje u bolnici i pod nadzorom lekara. Nadamo se da će i dalje Gavrilo biti u ovako dobrom stanju kao što je i sada, da neće doći do pojave temperature ili nekih nuspojava", dodala je Nevena.

Navela je da ih nakon toga očekuje mesec dana stroge izolacije, a zatim fizikalni i okupacioni tretmani.

"Nadamo se da će uz božju pomoć i vredan rad i trud Gavrilo dati dobre rezultate", poručila je njegova majka.

Na zvaničnom Instagram nalogu "Za Gavrilovu pobedu" zahvalili su svim ljudima koji su pomogli u prikupljanju pomoći za njegovo lečenje.

"Danas je Gavrilo primio 'zolgensmu'! Hvala ti, Bože! Hvala što si nam tokom čitave borbe slao nesebične i dobre ljude u život. Hvala svima vama na svakoj molitvi, na rečima podrške, na svakom apelu, na svakom bazaru, koncertu, poslatoj poruci, uplaćenoj donaciji, podeljenom postu, postavljenoj kutiji, prodatom kilometru, prodatom automobilu, motoru. Na svakoj postavljenoj licitaciji", navodi se na Instagram nalogu "Za Gavrilovu pobedu".

Gavrilo je krajem maja otputovao na lečenje u Mađarsku.

Za lečenje malenog Gavrila bilo je potrebno obezbediti dva i po miliona evra. Humanitarnim akcijama prikupljeno je 2.132.000 evra, što je dovoljno da se pokrije genska terapija najskupljim lekom na svetu – "zolgensmom", za analize pre i posle primanja tog leka, doziranje steroida, dok je ostatak novca obezbedila država.