Читај ми!

Мали Гаврило почео лечење у Мађарској

Осмомесечни Гаврило Ђурђевић из Крагујевца, који болује од спиналне мишићне атрофије, синоћ је отпутовао на лечење у Мађарску. Хуманитарним акцијама прикупљено је 2.132.000 евра, што је довољно да се покрије генска терапија најскупљим леком на свету, золгенсмом, за анализе пре и после примања тог лека, дозирање стероида, а остатак трошкова сносиће држава.

Докторка Борбала Микош, шефица тима лекара за СМА болести у Дечјој клиници "Бетешда" у Будимпешти, потврдила је да је Гаврило је са родитељима стигао у болницу.

"Формиран је посебан тим стручњака, свако зна свој посао. Потребан је велики број прегледа, управо да бисмо што пре установили да ли може да прими генску терапију", изјавила је докторка Микош.

Према њеним речима, болница "Бетешда " је прихватила да све те прегледе обави без одлагања како се не би губило време.

"Гаврилу је већ узет узорак крви да би се утврдила количина антитела на аденовирусе, и тај узорак шаљемо у Ротердам где се обавља анализа. Док чекамо резултате те анализе, радимо и друге прегледе да искључимо и друге вирусне инфекције. С обзиром на то да генска терапија може да има нуспојаве, морамо да проверимо како раде остали органи – бубрези, јетра, срце, органи за дисање", објашњава др Микош.

Докторка додаје да морају да искључе и друге запаљенске процесе у организму јер и то може да утиче на генску терапију.

"Не желим да лицитирам датумом, али очекујемо веома добре вести за Гаврила најкасније средином јуна", рекла је др Борбала Микош која води тим лекара за СМА болести.

Гаврилова мама, Невена Ђурђевић, каже да су пресрећни што ће он примити лек за који верује, као и лекари, да је права помоћ за њега.

"И верујемо да ће Гаврило имати срећно и радосно детињство какво заслужује свако дете", додаје Невена.

Мали Гаврило покренуо је целу Србију, али и многе људе из света, свако је на свој начин и према својим могућностима помогао Гаврилу, што је на крају и довело до резултата, родитељи су захвални свима, али и докторима и медицинском особљу.

"Ми имамо изузетно добре лекаре и ништа се не разликују од лекара из Мађарске, Словеније и ја верујем да можемо и ми да набавимо ову генетску терапију да се ово ради и у Србији", истиче Гаврилова мама.

Грађани су у бројним акцијама сакупили два милиона 132.000 евра, док је остатак новца 370.000 евра обезбедило Министарство здравља.

Све хуманитарне кутије које су биле намењене за Гаврила биће повучене данас и наредних два до три дана, а породица Ђурђевић би волела да, и након ове акције, људи наставе да прикупљају новац за другу болесну децу.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво