Читај ми!

Specnaz po drugi put među Srbima

"Zajednički odgovor 2021" je prva vojna vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije u istoriji. Ipak, ruski specijalci nisu prvi put u Srbiji: oni su u junu 1999. godine, prilikom zauzimanja aerodroma "Slatina", bili prethodnica vazdušno-desantnih snaga. Domaćin vežbe u Deliblatskoj peščari je 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije.

Počev od 2014. godine održavaju se zajedničke vojne vežbe i obuke srpske i ruske vojske, ali je ovo prvi put da neka od jedinica "Vojske specijalne namene" (rus. Voйska specialьnogo naznačeniя) vežba sa srpskim vojnim specijalcima.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, zajednička obuka se odvija u širem rejonu Deliblatske peščare, a na kraju obuke biće izvedena taktička vežba sa bojevim gađanjem.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da se održava zajednička antiteroristička taktička vežba koja će trajati do 25. maja.

Takođe, navodi se da na vežbi ruska strana učestvuje sa blizu 200 pripadnika i 11 jedinica borbene tehnike i da svi dolaze iz jedinica specijalne namene Zapadnog vojnog okruga.

Glavne teme vežbe biće desant korišćenjem padobrana "arbaljot" (samostrel), prilaz neprijatelju, blokada i uništenje ilegalnih formacija i obuka i gađanje iz lakog pešadijskog naoružanja.

Kako RTS saznaje, ruska vojska poslala je na vežbu u Srbiju 2. brigadu specijalne namene, čija je komanda u gradu Promežici u Pskovskoj oblasti.

Ceremoniji otvaranja vežbe na vojnom kompleksu "Orešac" kod Vršca prisustvovali su komandant srpske 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan i komandant ruske 2. brigade specijalne namene pukovnik Konstantin Bašujev.

Osnovno naoružanje srpskih specijalaca je automatska puška "FN SKAR" u kalibru 5,56 h 45 milimetara NATO, a ruski specijalci imaju najnoviji "kalašnjikov AK-12" u kalibru 5,45 h 39 milimetara.

Takođe, na ceremoniji otvaranja vežbe bilo je postrojeno 11 oklopnih vozila. Vojska Srbije prikazala je po četiri oklopna vozila "miloš M16", tri "hamera", a Rusi svoje oklopnjake četiri vozila "tigr M".

"Zajednički odgovor 2021" uvrstio je Vojsku Srbije u jedinu oružanu formaciju u Evropi i jednu od retkih u svetu koja ima zajedničke aktivnosti i sa specijalnim jedinicama ruske vojske i sa vojskama SAD i zemalja članica NATO-a.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво