Čitaj mi!

Nesavesni vozači na udaru policije i ovog vikenda

Ovoga vikenda biće nova akcija saobraćajne policije - usmerena na merenje brzine u gradskim sredinama i na otkrivanje vozača koji voze pod dejstvom alkohola i opojnih supstanci.

Za tri dana praznika bilo je više od 9.000 prekršaja. Više od 900 vozača bilo je pod dejstvom alkohola. Njih 26 isključeno je iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom droge.

Prema statistici od prošlog vikenda, saobraćj uglavnom krše mladi muškarci koji imaju dosta novca i voze skupe automobile.

Lepo vreme sigurno će povećati prosečnu brzinu, pa vozače upozoravamo, naročito u gradskim sredinama, da obrate pažnju i poštuju ograničenje od 50 kilometara na čas, a oko dečjih igrališta i škola 30 kilometara na čas.

MUP ima 50 novih vozila za kontrolu vozača, registarskih tablica, registracije i beleženje saobraćajnih prekršaja.

Boban Milinković iz Caobraćajne policije rekao je da vozilo poseduje i uređaj za čitanje biometrijskih dokumenta i beleži prekršaje i bez zaustavljanja, što znači da će vozači ovih dana dobiti nekoliko hiljada prekršajnih prijava, iako nisu bili kontrolisani.

Najčešće se konzumira alkohol, ali u poslednje vreme on se meša sa raznim vrstama opijata, pa je MUP spremio i aparate koji otkrivaju prisustvo psihoaktivnih supstanci. Međutim, pijani vozači, koji izazovu udes, nisu ni svesni šta sve može da im bude kazna i koliko će to da ih košta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da ako napravite saobraćajnu nesreću vozeći pod dejstvom alkohola plaća se sva šteta koja je nastala, a ona se nekada meri milonima dinara.

Od početka godine za samo četiri meseca u Srbiji je stradalo 45 pešaka u saobraćaju, a preko 300 njih je lakše ili teže povređeno.

Tu crnu statistiku stručnjaci objašnjavaju odsustvom pažnje i vozača i pešaka zbog situacije sa pandemijom. Upozorava podatak da je poginulo i četvoro dece kao pešaci, i to većinom na otvorenom putu bez trotoara. Treba obratiti pažnju naročito noću.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">