Читај ми!

Učiteljica Vesela i profesor Mladen u trci za najbolje nastavnike sveta, šta ih to izdvaja

Dvoje nastavnika iz Srbije u konkurenciji je takmičenja za najboljeg nastavnika sveta 2021. godine i nagradu od milion dolara. Vesela Mačkić iz Novog Sada i Mladen Šljivović iz Zaječara, prethodno su proglašeni najboljim edukatorima Srbije na nacionalnom takmičenju u organizaciji Udruženja "Živojin Mišić".

Predstavnici udruženja "Živojin Mišić", koje je organizovalo nacionalno takmičenje, odabrali su baš njih, jer svojim radom utiču na kvalitet nastave na globalnom nivou i pomažu đacima da postanu građani sveta koji će rešaviti izazove budućnosti.

U razgovoru sa nastavnikom Šljivovićem i sa njegovim đacima odmah se može videti šta ga razlikuje od drugih.

Đaci kažu da profesor Šljivović sa njima radi ozbiljne teme kroz društvene igre, a to su radili i dok su pohađali onlajn nastavu. Njegovi đaci imaju više od 30 nagrada na republičkim takmičenjima, a vrlo često su deo nacionalnog tima iz fizike koji se takmiči svuda u Evropi.

Nastavnik Šljivović spojio je fiziku, umetnost i društvene nauke. Njegovi đaci su aktivni u đačkom parlamentu, a njihova đačka kompanija je u samom vrhu na nivou Srbije.

"Kad sam počeo da radim u školi koju sam ja završio, osećaj kao da radim u klubu za koji navijam i za koji se trudim da bude što bolji", rekao je Šljivović.

Dodaje da ne želi da razočara učenike ili da pusti da talenti propadaju.

"Znam šta je meni nedostajalo, znam koje su greške koje su pravili moji nastavnici. Sećam se i loših primera iz ove škole i hoću da ih smanjim", naveo je profesor.

Kaže da mu posebno znači to što učenici koji su već završili školu sada mu se javljaju da mu se zahvale.

"Prošle godine jedan učenik je doktorirao na fizici i poslao mi izvod disertacije u kojoj se zahvaljuje i meni. Devojka koja je predstavnik Srbije u UN, omladinski delegat, takođe smatra da sam uticao na nju, ili devojčica koja je sada u Parizu. To su đaci s kojima sam ja u kontaktu", naveo je Šljivović.

Napominje da je prava mera to što se širi mreža njegovih bivših đaka.

Zoran Lunganović, jedan od najnagrađenijih učenika, kaže da je sa profesorom uživanje raditi, jer dobijaju problem koji se predstavi kao igra i uživaju dok rade.

Šta učiteljicu Veselu čini posebnom 

Učiteljica Vesela kvizovima, filmovima, uz pomoć lutaka, ali i digitalnim tehnologijama, svojim učenicima časove čini zanimljivijim. Autorka je projekta "Zdrava užina", a s učenicima je napravila i organsku baštu.

Ovo je deo posebnog nastavnog plana, zbog kojeg je i izabrana za nacionalnog kandidata na takmičenju za najboljeg nastavnika sveta.

"Najbolje je kada deca uče, a nisu svesna da uče, i to je ono što ja, da umerežujem sve predmete, da oni u jednom momentu i ne znaju da li imaju srpski, matematiku, ili svet oko nas, gledam da imamo puno ambijentalne nastave, i da kroz razne aktivnosti oni stiču opštu kulturu o svemu", ističe učiteljica Vesela Mačkić.

Učiteljica iz Novog Sada, kao učilo, iskoristila je čestitku, koju je na različitim svetskim jezicima poslala u svet, a odakle su nakon nekog vremena stigli i odgovori.

"Učenici su automatski imali priliku kartu da vide, gde se nalaze te zemlje, učili kako izgledaju zastave tih zemalja, kako se pišu velikim slovom te zemlje, i geografski odmah uče gde se nalazi, da čuju jezik kako se to izgovara, znači više raznih akcija, kroz samo jednu čestitku", dodaje učiteljica Vesela.

Koji su kriterijumi za odabir najboljeg nastavnika 

Treću godinu zaredom, plasman naših nastavnika je među 50 najboljih na svetu, kažu u Udruženju "Živojin Mišić", a prema kriterijumima svetskog takmičenja, oba takmičenja imaju šansu da pobede.

"Njihovi kriterijumi jesu inovativnost nastavne prakse, koje treba da utiče ne samo na učenike, već i na širu društvenu zajednicu u kojoj oni žive i rade, a samim tim i na obrazovanje na svetskom nivou", napominje Tamara Mihajlović iz Udurženja "Živojin Mišić".

U novembru će biti izabran najbolji nastavnik sveta, a ukoliko to bude jedan od naša dva kandidata, nagrada od milion dolara će završiti u Srbiji, i to u svrhu daljeg usavršavanja kreativne edukativne nastave.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво