Читај ми!

Izrada je plaćena sa sedam kilograma zlata, ikonostas pravili majstori iz Samokova

U Crkvi Rođenja Hristovog u Pirotu u toku je restauracija ikonostasa iz sredine 19. veka za koji stručnjaci tvrde da je neprocenjive vrednosti. Mnogi detalji su rađeni pozlatom i srebrom. Zahtevan konzervatorski posao trajaće oko tri godine.

Prikaz Carstva nebeskog na impozantnom ikonostasu koji čini 50-tak vrednih ikona, pravi je izazov za konzervatore. Nimalo lak zadatak, kažu - vratiti sjaj i približiti originalu likove svetitelja i Carske dveri.

"Ono što mene najviše impresionira u celoj ovoj priči je duborezna konstrukcija, koja je vrhunska. To su radili majstori iz Samokova, kvalitet je neverovatan, to je kalirani duboki reljef, skoro trodimenzionalan. Prosto, ja u svojoj karijeri nisam video ni jedan ovako lep rad", kaže Aleksandar Cvijetinović, konzervator Narodnog muzeja u Beogradu.

Jerej Miljan Panić, starešina crkve Rođenje Hristovo u Pirotu priča da na tom njihovom ikonostasu je interesantno to što je naslikana jedna velika ikona, gde se prikazuje žitije Svetog Jovana Rilskog.

"A Sveti Jovan Rilski je jedan naš lokalni svetitelj koji je zaista veoma poštovan u našem narodu", dodaje Panić.

Da bi se sačuvala umetnička dela potrebna su velika finansijska sredstva. Zatražena je pomoć nadležnog Ministarstva i lokalne samouprave.

"Opština je do sada donirala - prošle godine tri miliona, ove godine dva miliona dinara, Eparhija je prošle godine dala milion dinara...", navodi Dragan Krasić, predsednik crkvene opštine Pirot.

Pirotska stara crkva na Pazaru prvi je verski objekat podignut u Osmanskom periodu.

"Dozvola sultana je data za podizanje ovog hrama 1834. godine, ali uz jedan bitan preduslov, a to je da nivo, odnosno visina same građevine ne ugrozi dominantan položaj Careve džamije", ispričao je Davor Lazarević, istoričar.

Interesantan je podatak da je izrada ovog vrednog ikonostasa iz sredine 19. veka koštala sedam kilograma zlata. A zbog svoje lepote, kulturno-istorijskog i duhovnog značaja, hram Rođenja Hristovog u kojem je, pored drugih relikvija i ovaj ikonostas, 1986. godine proglašen je kulturnim dobrom.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво