Читај ми!

Godišnjica savezničkog bombardovanja Beograda

Beograd je pre 77 godina na Uskrs bombardovala saveznička avijacija u Drugom svetskom ratu. U napadu je učestvovalo na stotine bombardera, a prvog dana napada na Beograd bačeno je više od 1.500 tona bombi. Gradske vlasti su polaganjem venaca odale poštu stradalima.

Danas se navršava 77 godina otkako je Beograd u Drugom svetskom ratu, na pravoslavni Uskrs 1944, bombardovala saveznička avijacija, navodno radi uništenja vojnih i privrednih objekata i zgrada u koje su Nemci smestili administraciju.

Evidentirano je da je poginulo 1.160 srpskih civila, kao i 18 Nemaca, ali tačan broj nikada nije utvrđen, dok je u bombardovanju ranjeno 1.400 stanovnika prestonice.

U napadu je učestvovalo na stotine bombardera, a prvog dana napada na Beograd je bačeno više od 1.500 tona bombi, čiji su "tepisi" široko zahvatali stambene četvrti.

Nikakve prave selekcije ciljeva očigledno nije bilo, pa su razarane bolnice, a porodilište u Krunskoj ulici je do temelja razoreno.

U zgradi današnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja studenata u to vreme su se nalazili Gradsko porodilište i Stanica za hitnu pomoć i, prema dostupnim podacima, u bombardovanju su nastradale 22 porodilje i dvadeset dvoje novorođenčadi mlađih od osam dana, kao i dve porodice koje su im bile u poseti.

Pogođeni su i jedno obdanište, Trg Slavija, Nemanjina i Dečanska ulica, Bajlonijeva pijaca, Pašino brdo, Zeleni venac, Železnička stanica, Narodno pozorište, Senjak i ulice Mileševska, Knez Mihajlova, Kraljice Natalije, Miloša Velikog i Sarajevska.

U savezničkim bombardovanjima Beograda od 16. aprila do sredine septembra 1944, poginulo je, prema procenama, više od 4.500 stanovnika prestonice, koja je od Uskrsa 1941. do kraja Drugog svetskog rata bombardovana sedam puta.

U okviru kompleksa beogradskog Novog groblja, 1966. godine formirano je Spomen-groblje stradalih u savezničkom bombardovanju Beograda na Vaskrs, 16. aprila 1944. Autorka Spomen-groblja bila je arhitekta Milica Momčilović.

Petnaest mermernih ploča nalaze se na jedanaest ozidanih betonskih humki koje podsećaju na rovove u kojima su primarno sahranjivani postradali. Na posebnim pločama ispisana su imena 313 identifikovanih žrtava i podaci o 78 neidentifikovanih žrtava muškaraca, 71 žene i 16 dece

Beograd je od strane saveznika ponovo bombardovan 21. aprila, 24. aprila, 18. maja, 6. juna, 8. jula, i 6. septembra 1944.

Odata počast stradalima u bombardovanju 1944. godine

Član Gradskog veća Vladimir Jestratijević položio je danas venac u Aleji žrtava bombardovanja Beograda 1944. godine na Novom groblju povodom Dana sećanja na stradale u tom tragičnom događaju.

Jestratijević je podsetio da se na današnji datum dogodilo savezničko bombardovanje Beograda u Drugom svetskom ratu, u kojem je stradalo mnogo nevinih građana i pričinjena je velika materijalna šteta.

"Trudićemo se da zadržimo uspomenu i sećanje na njih", naveo je Jestratijević.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović položio je danas venac u Krunskoj 57, gde je 16. aprila 1944. godine bombardovano gradsko porodilište.

Mladenović je podsetio da su u tom napadu savezničkih aviona stradale 22 porodilje i njihove bebe.

"Sećamo se tragično nastradalih majki, beba, očeva i osoblja porodilišta u Krunskoj ulici. Sećajući se tih ljudi moramo da istaknemo tragičnu sudbinu Beograda u Drugom svetskom ratu koji je bio bombardovan od nacista, ali i od saveznika u više navrata. Bombardovanje porodilišta u Krunskoj predstavlja strašan primer teške sudbine žitelja Beograda tokom okupacije", ukazao je Mladenović.

Na današnji dan, pre 77 godina, 16. i 17. aprila dogodilo se savezničko bombardovanje Beograda u kome je poginulo i povređeno više hiljada civila, a pričinjena je velika materijalna šteta, objavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na svojoj Fejsbuk stranici.

"Saveznici su posle rata tvrdili da su za bombardovanje dobili saglasnost Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačke vojske kao i Jugoslovenske vlade u izbeglištvu koja se nalazila u Londonu. Postoje dokazi da je bombardovanje nemačkih ciljeva u Beogradu tražila komanda vojske Draže Mihajlovića još 1942. i 1943. godine. Naravno, niko od njih nije tražio da se bombarduju civilni ciljevi već samo položaji nacista. Beograd nikada neće zaboraviti ovo bombardovanje i nevine žrtve, naše sugrađanke i sugrađane", navodi se između ostalog u objavi Gorana Vesića.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи