Na današnji dan počela je bitka za karaulu Košare – simbol natčovečanske odbrane Srbije

Bitka na Košarama postala je sinonim za odbranu otadžbine u novijoj istoriji. Na današnji dan 1999. godine, karaulu Košare napale su jedinice OVK potpomognute NATO snagama i regularnim vojnim formacijama Albanije. Tokom 67 dana natčovečanske borbe odbranjena je državna granica.

Bitka na Košarama, u kojoj je život izgubilo 108 vojnika, počela je na današnji dan, a pripadnici vojske sprečavali su celih 67 dana kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

"Prošle su 22 godine od početka bitke na Košarama koju pamti svaki Srbin. Srpski vojnici su se hrabro, neustrašivo i junački suprotstavili brojnijem i jačem protivniku, ne mareći za svoj život. Srpski narod duguje veliku zahvalnost i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što nas danas nije ni stid ni sram da obeležavamo i sećamo se Košara i Paštrika, NATO bombardovanja, ‘Oluje’ i zločina u Jasenovcu ", rekao je ministar Stefanović u razgovoru sa porodicom nedavno preminulog penzionisanog pripadnika Vojske Srbije Zlatka Solunca, jednog od učesnika herojske bitke na Košarama.

Kako je istakao, danas Srbija glasno kaže da su nad našim narodom izvršeni teški zločini i ponosno slavi svoje žrtve.

"Srbija pamti i slavi svoje heroje. Glasno pamtimo da je NATO agresija zločin bez kazne. Naša deca i generacije koje dolaze moraju znati ko su bili njihovi preci i šta su dali svojoj zemlji. Ovo je njihova zemlja i ona u svojoj istoriji s ponosom nosi imena branilaca otadžbine sa Košara, ponos svakog Srbina. Večno će goreti 108 sveća i podsećati na žrtvu mladih, neustrašivih momaka koji su branili svoju Srbiju, svoje pretke i svetinje. Heroji žive večno! Slava im", naveo je ministar.

Sin Zlatka Solunca, koji je sahranjen pre tri dana u rodnom Lapovu uz vojne počasti, od marta se nalazi na dobrovoljnom služenju vojnog roka i kako je ispričao u razgovoru sa ministrom odbrane to je bila njegova lična želja i način da izrazi poštovanje svoje zemlji.  

Položeni venci u Kruševcu 

Heroji sa Košara i pripadnici Vojske Srbije, svake godine obeležavaju 9. april, dan kada je počela borba za odbranu karaule Košare. Na Spomenik braniocima otadžbine u Kruševcu, gde je zasađeno 108 stabala za poginule borce, položeni su venci.

"Emocije su jake. Naravno, vraćaju se i slike tog 9. aprila i narednih svih dana kada se to dešavalo. Ponosni smo na to šta smo uradili za Srbiju i što smo odbranili našu državnu granicu", ističe borac sa Košara Bojan Antić.

Za borca Ivana Rankovića i posle 21 godine iste misli i osećanja.

"Posle 21 godinu i dalje isto osećam, i dalje, ne samo ja, već i svi moji ratni drugovi osećaju, isto razmišljamo. I dan danas, ako bi trebalo, isto bi uradili kao pre 21 godinu kada smo bili maltene deca. Ništa se tu promenilo nije, i dan danas bi branili zemlju i dali život za nju", naglašava Ranković.

U čast junaka sa Košara, u kruševačkoj kasarni "Car Lazar" postavljen je tenk koji je imao presudnu ulogu u sprečavanju terorističkih jedinica koje su tokom maja 1999. pokušale da prodru ka selu Junik i Metohiji. Posada tenka izvela je izuzetan manevar na oko 1.500 metara nadmorske visine.

"On da bi izašao na tu visinu treba mu mesec dana pripreme, pripreme tehnike i ljudstva unutra, sve to mora da bude izuzetno opremljeno... Ne, ja sam imao tri dana, tri dana sam imao", naglašava Ivica Miladinović, tenkista sa Košara.

Pukovnik Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, napominje da su Košare simbol odbrane, i slobode i viteštva.

"Zato što su ti div junaci u svojim mladim godinama, od 18 do 20, pokazali viteštvo braneći svoje porodice, svetinje, Kosovo i Metohiju i otadžbinu Srbiju", navodi pukovnik Ljubinko Đurković.

Jedinice Vojske Jugoslavije koje su učestvovale u odbrani karaule Košare nosioci su ordena Narodnog heroja.

U Nišu otkrivena spomen-ploča u čast herojima 

Na dan početka bitke na Košarama u Nišu je otkrivena spomen-ploča u čast heroja te bitke. Otkrivanju ploče koja se nalazi na Bulevaru heroja sa Košara prisustvovali su učesnici te bitke i predstavnici vojske i grada.

Darko Anđelković se 1999. borio na Košarama, a u godinama posle – da se ti dani ne zaborave. Spomen-ploča i bulevar nazvan po ovim herojima siguran su znak, kaže, da će ta bitka ostati u kolektivnom sećanju.

"To je jedna mnogo teška priča, jedan pravi pakao koji smo preživeli i prošli. Sve vam govorim kada kažem podatak da je za 69 dana 108 poginulih ostalo na Košarama, dalo svoje živote. To je jedna mrvica zahvalnosti, jer se na neki način odužujemo drugarima i njihovim porodicama", naglašava borac sa Košara Darko Anđelković iz Raške.

Na otkrivanju spomen-ploče u čast boraca sa Košara i tadašnji komandanti.

"Nema nazad, iza je Srbija. Te poruke su slali za večnost heroji sa Košara, Paštrika, Nerodimlja, Drenice, pirom pokrajine", rekao je general Vladimir Lazarević.

Ime bulevara i spomen-tablu u Nišu heroji sa Košara dobili su uz veliku podršku Grada.

"Danas delim jednu vrstu radosti što mlađoj generaciji ostavljamo ovu spomen-ploču i naziv bulevara da se večno sećamo te 1999. godine", ističe Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša.

Bitka na Košarama simbol je herojskog otpora koji je srpski narod pružio NATO agresoru i albanskim teroristima. I više od toga.

"Ona je simbol odbrane zemlje, odbrane graničnog kamena, odbrane međunarodnog prava. Da nije bilo bitke na Košarama, ne bi bilo ni Rezolucije 1244, i mi danas ne bismo mogli da govorimo da su Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije", ističe doc. dr Dejan Antić, sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Na heroje sa Košara građane Niša podsećaju i bilbordi na više lokacija sa simbolima i likovima ovih junaka.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара