Читај ми!

I malom Gavrilu potreban najskuplji lek – 2,5 miliona su ogroman, ali dostižan cilj uz podršku svih

Još jednom detetu u Srbiji neophodan je najskuplji lek na svetu. Šestomesečni Gavrilo Đurđević iz Kragujevca bori se sa spinalnom mišićnom atrofijom, najtežeg tipa. Do sada je prikupljeno svega tri odsto od potrebnih 2,5 miliona evra!

Gavrilova majka Nevena Đurđević kaže da je Gavrilo dobio desetku na rođenju, da je sve bilo kako treba, dok nije krenula neka motorička slabost, toliko primetna, da zabrinjava sve.

"Nije mogao da podigne nogice, od podloge, rukice nije mogao da sastavi, da se uhvati za rukice, nije mogao ni glavicu da pomeri, ni sada to ne može da uradi, ne drži glavu, ne sedi. Bebe njegovog uzrasta to sve mogu da urade. Sedmog aprila puni sedam meseci i poželela sam mu da ozdravi", kaže Nevena.

Gavrilo već prima terapiju, koja je zaustavila pogoršanje bolesti. Ipak, spas za njega je lek koji se daje u inostranstvu.

"Borimo se da Gavrilo primi gensku terapiju (Zolgensmu). Cena terapije sa okupacionim, fizikalnim i bolničkim lečenjem, sa smeštajem je 2,5 miliona evra. To je suma koja je za nas nezamislivo velika", rekla je majka mališana.

Aleksandar Đurđević, Gavrilov tata,rekao je da postoji lek. "Ali ta cifra... Tri dana sam samo razmišljao o tome, pokušao sam da brojim do 2,5 miliona, nisam uspeo ni da izbrojim, a znam da moram da ih nađem, da ih sakupim", kaže otac.

Da će Gaši, kako mu tepaju, biti bolje, nadaju se i njegova starija braća.

"Vasa je mali, ali Aki razume. Vidi da se tu nešto dešava, da ne može da se pomera, pa onda legne pored njega i pomeri mu rukicom glavu i kaže, tata vidi on se pomera", ispričao je Gavrilov tata.

Gavrilov brat Andrej nada se da će sa bratom jednog dana da igra fudbal.

Da bi Gaša izašao na teren i da svoj prvi gol, potrebno je da svi pošaljemo poruku - 973 na 3030.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво