Читај ми!

Za parove važan jedinstven stav lekara koji se bave vantelesnom oplodnjom

Tokom epidemije koronavirusa dodatni stres za parove koji se bore za potomstvo bio je i to što je dva puta obustavljan proces vantelesne oplodnje. Ipak od septembra je sve ušlo u redovnu proceduru i od tada nije bilo zastoja posebno kada je reč o komisijskim pregledima, rekla je za RTS Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

Svi parovi koji ispunjavaju uslove mogu da apliciraju za proces vantelesne oplodnje a roj postupaka vantelesne oplodnje je neograničen za sve parove na teritoriji Srbije gde žena ima do 43 godine za prvo dete. Za drugo dete ima dva postupka u slučaju da je i prvo dete dobijeno vantelesnom oplodnjom, rekla je gostujući u Jutarnjem programu Sandra jovanović iz udruženja "Šansa za roditeljstvo", koje zastupa parove i pojedince koji se suočavaju s problemom neplodnosti. 

Parove na prvom mestu interesuje kako da započnu proceduru ali poslednjih dana centralno pitanje je koronavirus a od kada je počela vakcinacija i pitanje da li da se vakcinišu parovi koji planiraju vantelesnu oplodnju.

"Iako je to individualna odluka, parovi su dodatno zbunjeni koju vakcinu da prime i koja je to pauza koju je neophodno da naprave posle druge doze vakcine pre nego što započnu proices vantelesne oplodnje", rekla je Jovanovićeva.

Ona kaže da snovne preporuke još nisu dobili od naše struke već su im dostupna samo  evropska istraživanj koja kažu da se vakcinacija preporučuje aki i pauza od dva meseca posle druge doze vakcine pre nego što se nastavi procedura.

"Većina želi zvaničan stav naše struke jer veliki broj parova ne želi da se vakciniše iz straha, dok manji broj želi ali ne znaju kada to treba da urade, da li to može da izazove bilo kakav problem, da utiče na plod i da li je bolje odlagati. Imamo i parove koji moraju da putuju u inostranstvo a strane klinike najčešće uslovljavaju njihov dolazak PCR testom a sada i vakcinacijom", objašnjava Jovanovićeva.

Česta su i pitanja, posebno muškaraca. O uticaju korone na spermogram i da čli će imati posledice i ako se vakcinišu ili ako su preležali koronu. Mi još uvek nemamo stav ni o tome od zvanične struke koja se bavi potpomognutom oplodnjom.

Jedina zvanična istraživanja nisu rađena kod nas već u inostranstvu a ona govore da parovi mogu da se vakcinišu bez ikakve bojazni, čak je bilo slučajeva da su vakcinisane i trudnice i d nije bilo posledica.

"Vrlo je važno da to žene znaju, da se vakcinišu a ne da uđu u proces i ostvare trudnoću postoji rizik da se zaraze u samoj trudnoći. Individualni zdrastveni problemi su ono o čemu treba da se konsultuju sa svokjim lekarom i onda odluče da li će se vakcinisati ili ne. Zbog toga bi jedan jedinstven stav svih lekara koji se bave vantelesnom oplodnjom veoma značio svima nama", zaključila je Sandra Jovanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo".

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво