Čitaj mi!

Nikola je programer koji je oslepeo sa 19 godina, ne može da vidi ali sada "čita" baze podataka

Neke stvari ne možete da promenite ali možete da pomognete sebi, kaže Nikola Ninković iz Šapca. Zahvaljujući govornom softveru na srpskom jeziku, ovom 33-godišnjaku, nedostatak vida nije prepreka da programira. Dobio je i posao u gradskoj upravi. Radi na unapređenju dostupnosti gradskih programa.

I u srednjoj školi Nikola je više voleo baze podataka od igrica, i sada je opet u svetu programskih tehnologija, samo ih, kaže, ne vidi nego čuje. Pre godinu i po dana dobio je govorni softver, koji je odličan saradnik i u poslu i u svakodnevnom životu.

"Na ovaj način ja mogu da radim skripni jezik koji sam sebi izabrao kao najpovoljniji a osim toga što može da se napravi razvojno okruženje za programiranje ja mogu da koristim i sve druge aplikacije kao što su džimejl ili viber, da olakša komunikaciju putem poruka ili kao čitač PDF knjiga", kaže Nikola Ninković iz Šapca.

Trebalo je truda ali nije nesavladivo, dodaje. Uz oca, dugogodišnjeg programera šabačke opštine, sticao je znanja a sada mu je i partner i kolega. Dopunio je gradski program za pristup informacija, ima brojne ideje i odnedavno i stalni posao u IT sektoru gradske uprave.

"Nikola zna aplikacije za izradu programskih jezika, ja ne znam, tako da nas dvojica kao projektant i programer činimo jedan dobar tim za rad", kaže njegov otac Slavko.

Nikola je završio šabačku gimnaziju, položio vozački ispit, upisao željeni fakultet. Gubitkom vida u 19-oj godini, za njega i porodicu - nova životna iskušenja i izazovi.

"Trebalo se navići na tu situaciju i jednostavno naučiti da čovek živi sa time ali mislim da smo donekle uspeli", objašnjava njegova majka Zorica.

Nikola kaže da mu je najteže bilo kada je trebao da napusti studije.

"To je bio trenutak koji sam ja doživeo kao da mi se svet srušio, jednostavno osećao sam se bespomoćno. Sada je drugačije s obzirom na ove mogućnosti koje su se otvorile, sada je to druga priča", ističe Nikola.

Uz posao koji je oduvek voleo da radi, stigli su, kaže, i samostalnost, samopuzdanje i odgovornost. Elana ima, kancelarija mu je, kao i većini programera - kod kuće.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">