Читај ми!

Čestitke svetskih zvaničnika za Dan državnosti

Povodom Dana državnosti Republike Srbije, predsednik Aleksandar Vučić je primio čestitke brojnih svetskih zvaničnika.

Čestitku su Aleksandru Vučiću, uz predsednika SAD Džozefa Bajdena, uputili i predsednici Narodne Republike Kine Si Đinping, Ruske Federacije Vladimir Putin, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Američki državni sekretar Entoni Blinken čestitao je u ime vlade SAD građanima Srbije Dan državnosti, podsetio na savezništvo dve zemlje i najavio dalju podršku Srbiji na evropskom putu i normalizaciji odnosa Prištinom.

U čestitki on je potvrdio da su SAD posvećene razvoju dugogodišnjeg savezništva dve zemlje, kao i podršci ostvarivanju strateškog cilja Srbije – članstva u Evropskoj uniji, i normalizaciji odnosa sa Prištinom.

"Stejt department pozdravlja napore koji vode ka uspostavljanju normalizacije odnosa s Kosovom, a postizanje sveobuhvatnog sporazuma usmerenog na uzajamno priznavanje zahtevaće od obe strane fleksibilnost i spremnost na kompromis", poručio je američki državni sekretar u zvaničnom saopštenju povodom Dana državnosti Srbije.

On je podsetio da se ove godine slavi 140. godišnjica zvaničnih diplomatskih odnosa dve zemlje, kao i da je zajedničku istoriju obeležilo savezništvo tokom dva svetska rata, ali i pojedinci poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina i Mejbel Grujić, a obe zemlje prepoznaju i srpski doprinos američkoj misiji "Apolo 7" za sletanje astronauta na Mesec.

Blinken je na kraju čestitke poželo narodu Srbije mir i dobro zdravlje i najavio nastavak zajedničkog rada na prevazilaženju tekućih izazova koje pred ceo svet postavlja pandemija kovid-19. 

Prijateljski odnosi i saradnja Turske i Srbije 

Predsednik Turske u čestitki Vučiću želi sreću i dobro zdravlje, a prijateljskom narodu Srbije prosperitet i blagostanje.

"Veoma me raduje što su prijateljski odnosi i saradnja Turske i Srbije, kao rezultat uzajamnih veza na svim nivoima, dostigli najviši stepen u svojoj istoriji. Vaš trud i rukovodstvo su, nesumnjivo, u velikoj meri doprineli tom uspehu. Veliko mi je zadovoljstvo što vidim doprinos naših bilateralnih odnosa regionalnom miru i stabilnosti", istakao je Erdogan. 

Naglasio je da je ono, kako je naveo, "kroz šta smo prošli tokom pandemije kovida-19, još jednom ukazalo na to koliko su dobri regionalni odnosi značajni u borbi protiv ovakvih pošasti.

"Odlučni smo u volji da saradnju između naših zemalja još unapredimo, održavajući postojeći pozitivni zamah", poručio je Erdogan.

"U uverenju da će Srbija, kao faktor regionalne stabilnosti, nastaviti putem uspeha na svim poljima, a naše institucionalne i bratske veze biti još čvršće i sadržajnije, na dobrobit svih naših građana, srdačno Vas pozdravljam", navodi se u čestitki predsednice RS Željke Cvijanović Aleksandru Vučiću. 

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio je čestitke predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i građanima Srbije, saopšteno je iz njegovog kabineta.

"Uvjeren sam da će odnosi naše dvije tradicionalno bliske i prijateljske zemlje biti dodatno osnaženi kroz zajedničko angažovanje na intenziviranju bilateralne saradnje u svim oblastima od obostranog značaja. Inicijativniji i dinamičniji pristup jačanju dijaloga u atmosferi međusobnog povjerenja, razumijevanja i dobrosusjedstva bio bi samo na dobrobit naših država, ali i regiona u cjelini", rekao je Krivokapić. 

Čestitke su stigle i od predsednika i premijera Mađarske Janoša Adera i Viktora Orbana, predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, Bugarske Rumena Radeva, Rumunije Klausa Johanisa,  Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera, Austrije Aleksandra van der Belena, predsednice Grčke Katerine Sakelaropulu, Republike Kipar Nikosa Anastasijadisa, Italije Serđa Matarele,  Malte Džordža Vele, Češke Republike Miloša Zemana, predsednice Slovačke Zuzane Čaputove i predsednika Poljske Andžeja Dude.

Predsednik Poljske: Spremni za saradnju i razmenu iskustava

Poljski predsednik ističe da s nestrpljenjem čeka priliku da dođe u posetu Beogradu.

"Izbijanje pandemije suočilo je naša dva naroda i čitavo čovečanstvo sa izazovom bez presedana, sa kojim se možemo izboriti samo zahvaljujući saradnji i međunarodnoj solidarnosti. Kao i u prvom talasu pandemije, kada smo doniranjem medicinskih sredstava pružili podršku zemljama Zapadnog Balkana, i sada smo spremni za saradnju i razmenu iskustava sa našim partnerima", naglašava Duda.

Dodaje da tome svedoči i ponuda vezana za vakcine protiv kovida firme "Astra-Zeneka", koju je dao premijer Mateuš Moravjecki.

"Duboko sam uveren da ćemo, zahvaljujući uzajamnoj podršci, biti u stanju da savladamo izazove koji su pred nama, što će nam omogućiti da dodatno učvrstimo veze između naših zemalja i naroda", istakao je predsednik Poljske.

Čestitka britanske kraljice Elizabete Druge

Predsedniku Vučiću praznik su čestitali i britanska kraljica Elizabeta Druga, predsednik Irske Majkl Higins, Švajcarske Konfederacije Gi Parmelan, kralj Holandije Vilem-Aleksandar, kralj Španije Felipe Šesti, predsednici Ukrajine Volodimir Zelenski, i  Države Izrael Ruven Rivlin.

Dan državnosti Republike Srbije čestitali su i predsednici Azerbejdžana Ilham Alijev,  Jermenije Armen Sarkisjan, Gruzije Salome Zurabišvili, Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i prvi predsednik te zemlje Nursultan Nazarbajev, Irana Hasan Rohani, Egipta Abdel Fatah El Sisi, Alžira Abdelmadžid Tebun, kralj Maroka Muhamed VI, predsednik Tunisa Kais Said,  Državnog veća i ministara Republike Kube Migel Dijas-Kanel Bermudes, kao i predsednik Republike Koreje Mun Đe i Indonezije Đoko Vidodo i kralj Tonge Tupou Šesti.

Nacionalni dan Republike Srbije čestitali su i predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Halifa bin Zajed el Nahjan, potpredsednik i premijer UAE šeik Muhamed bin Rašid el Maktum, kao i prestolonaslednik Abu Dabija i zamenik vrhovnog komandanta Oružanih snaga UAE šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan.

"Čast mi je i zadovoljstvo da, povodom Dana državnosti Republike Srbije, Vašoj Ekselenciji i vašem prijateljskom narodu uputim najiskrenije čestitke, želeći Vam mnogo zdravlja i sreće, a narodu Srbije obilje napretka i prosperiteta pod mudrim rukovodstvom Vaše ekselencije", naglašava se u čestitki Muhameda bin Zajeda.

Čestitke su uputili kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz el Saud i prestolonaslednik Muhamed bin Selman bin Abdulaziz el Saud, emir i zamenik emira Države Katar šeik Tamim bin Hamad el Tani i Abdula bin Hamad el Tani, sultan Omana Haitam bin Tarik, predsednik Pakistana Arif Alvi i Bangladeša Abdul Hamid.

U svojoj čestitki privremeni generalni guverner Kanade Ričard Vagner podseća da mnogi Kanađani vode poreklo iz Srbije i da oni svojim doprinosima pomažu da Kanada bude napredna, raznovrsna i otvorena zemlja kakva je danas.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske čestitala Selakoviću

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva čestitala je Dan državnosti Srbije šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću.

"Čestitke za Dan državnosti. Želim da izrazim veliko poštovanje za unapređenje i razvoj prijateljskih odnosa između naših zemalja", navela je Zaharijeva na svom Tviter profilu.

Poručila je da će Bugarska i dalje čvrsto podržavati evropske integracije Srbije.

"Želim Vašoj zemlji i narodu dalji prosperitet", navela je Zaharijeva.

Makron čestitao Dan državnosti

Predsednik Francuske Emanuel Makron uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti, u kojoj se ističe da je Francuska uz Srbiju i da su u razmeni mišljenja u Parizu 1. februara potvrđeni saglasnost i zajednička volja da se i dalje produbljuju bilateralni odnosi.

Pupovac: Neka oslobodilačka tradicija bude vodilja srpskog prosperiteta

Predsednk Srpskog narodog vijeća Milorad Pupovac čestitao je građanima Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću Dan državnosti, ustanovljenom na, kako je naveo, oslobodilačkoj srpskoj tradiciji i liberalno-demokratskim ustavnim temeljima.

"Osim što kao pripadnici srpskog naroda koji žive u Republici Hrvatskoj delimo sa građanima Republike Srbije osećaje poštovanja njenih oslobodilačkih tradicija i ustavnih temelja, sa njima delimo i interese za jačanje ustavne državnosti i međunarodnog ugleda Republike Srbije, obnovom poverenja i unapređenja njenih odnosa sa susednim zemljama, naročito sa Republikom Hrvatskom koja je domovina Srba koji u njoj žive", istakao je predsednk Srpskog narodog vijeća.

On je poželeo da oslobodilačka tradicija i ustavni temelji srpske državnosti i dalje budu vodilja sveukupnog prosperiteta i međunarodne afirmacije Republike Srbije.

 

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара