Читај ми!

Бајден честитао Вучићу и грађанима Србије предстојећи празник – Дан државности

У писму-честитки америчког председника Џозефа Бајдена председнику Србије Александру Вучићу, поред уобичајеног истицања посвећености унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, недвосмислено се позива на међусобно признање Србије и Косова као последице постизања свеобухватног споразума о нормализацији односа.

Председник САД Џозеф Бајден упутио је писмо-честитку председнику Србије Александру Вучићу поводом Дана државности. "У име америчког народа упућујем искрене честитке Вама и Вашим суграђанима поводом Дана државности Србије, 15. фебруара", пише у честитки.

Имајући у виду 140 година партнерства између наших двеју земаља, Сједињене Државе остају трајно посвећене унапређењу економске сарадње, регионалне стабилности и демократских вредности, навео је Бајден.

И даље, истиче, остајемо непоколебљиви у подршци циљу Србије у погледу европских интеграција и пружамо вам подстицај да и даље предузимате тешке кораке ка постизању тог циља – укључујући увођење неопходних реформи и постизање свеобухватног споразума о нормализацији са Косовом, који је фокусиран на међусобно признање.

"Снага наших односа темељи се на дубокој историји веза између наших народа који су ратовали као савезници у оба светска рата и ми изузетно ценимо велики допринос који су Срби дали америчком друштву у многим областима", написао је амерички председник.

Такође, наводи, ценимо нашу блиску сарадњу у борби против пандемије ковид 19, док се заједно суочавамо с овим глобалним изазовом без преседана.

"Радујем се сарадњи с Вама на продубљивању пријатељских веза између наших земаља и јачању односа између Србије и Сједињених Држава. Вама и народу Србије желим да радосно прославите свој празник", пише у честитки. 

Како је реч о томе да је у честитки за Дан државности Србије из Беле куће, које су углавном протоколарне, први пут послата оваква врста поруке у којој се апострофира будуће решење косовског проблема међусобним признање Србије и Косова, очекује се, како Танјуг сазнаје, да Вучић данас након што буде присуствовао војној вежби у Панчву, одговори на ту поруку. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво