Čitaj mi!

U tri uspešne žene u nauci NATO uvrstio i državljanku Srbije

Povodom Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, NATO je na svom sajtu predstavio tri mlade žene koje prave ogromne korake u inovacijama i tehnologiji, uz podršku NATO programa za mir i bezbednost, među kojima je i jedna dama iz Srbije – Željka Antić, istraživač na Institutu za nuklearne nauke Vinča.

Željka Antić se čitavog života zanima naukom, što ju je motivisalo i da završi doktorat iz hemije i hemijske tehnologije., ističe se n sajtu NATO-a.

Kako se navodi, Antićeva ceni istraživanja, kontinuirano trenira svoj mozak kako bi razmišljala jasnije i samim tim bila bolja u rešavanju problema.

"Kao naučnik smatram da je moj rad važan i da će imati direktan uticaj na ljude dugoročno. Karijera u nauci otvara mogućnost za rešavanje globalnih izazova povezanim sa zdravljem, bebzbednošću, klimatskim promenama, održivom energijom i hranom", istakla je Antićeva.

Iako, kako je navela, više žena nego muškaraca u Srbiji prati karijeru u naučnim instraživanjima, veruje da mlade devojke i žene treba da izaberu svoju profesiju bez predrasuda.

Kaže i da ona o ovoj temi želi da razgovara sa svojom jedanaestogodišnjom ćerkom i njenim prijateljima i tako da ih podstakne da prate svoja interesovanja u karijeri.

"Moj savet svim mladim ljudima koji se interesuju za naučnu karijeru, a posebno mladim devojkama i ženama, je da im je takva karijera nadohvat ruke", istakla je Antićeva.

Antićeva učestvuje u višegodišnjem projektu NATO programa za mir i bezbednost čiji je cilj razvoj nove tehnologije za otkrivanje i prepoznavanje eksploziva na velikim područjima, a takođe u istom projektu učestvuju istraživački timovi iz Velike Britanije i SAD.

Pored Antićeve, NATO je na svom sajtu predstavio i docenta na Univerzitetu Hamad Kalifa u Kataru Marva Karage, kao i Oleseu Caftanovu koja je mladi istraživač iz Moldavije, a trenutno radi na doktoratu na Institutu za matematiku i računarstvu "Vladimir Adrunačievici" u Kišinjevu.

Kako se ističe na sajtu NATO-a, Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2015. godine ustanovila je 11. februar kao Međunarodni dan žena i mladih devojka kako bi se prepoznala ključna uloga žena i devojaka u nauci i tehnologiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">