Читај ми!

Sanja Radojević Škodrić: Stabilno tržište lekova u Srbiji, nestašice su kratkotrajne

Tržište snabdevanja lekova u Srbiji je sigurno, kako za obolele od kovida 19, tako i za druge pacijente, poručuje v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić. Dodaje da su nestašice, ukoliko se dogode, kratkotrajne, kao i da je Srbija među prioritetnim zemljama kada je u pitanju nabavka inovativnih lekova.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je rekla za RTS da je tržište snabdevanja lekova u Srbiji sigurno i da svih lekova, kako za kovid, tako i za druge pacijente, ima dovoljno.

"Po procenama svetske farmaceutske industrije, Srbija je jedna od zemalja koja ima najstabilnije tržište lekovima, tako da se dešava da u poslednje vreme mnoge zemlje iz regiona obezbeđuju lekove preko našeg tržišta", navela je Sanja Radojević Škodrić tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Kako je navela, na to je uticalo nekoliko faktora - prijateljski odnosi Srbije sa zemljama iz kojih uvozimo lekove, stabilne finansije Srbije, koje omogućavaju redovna plaćanja i poslovna politika, odnosno stalno praćenje i analize o tome koji su lekovi potrebni i u kojoj količini.

Sanja Radojević Škodrić je navela da je bilo problema u isporukama zbog pandemije i da će ih uvek biti, a da je važno da su spremni i da uvek imaju rezervna rešenja za probleme, kao i da nestašice lekova koje su se dešavale nisu specifično u vezi sa kovidom.

"Redovno se dešava da za neke lekove nisu kvalitetne supstance iz kojih se proizvode lekovi ili ih nema dovoljno kod proizvođača ili se jednostavno dese nezgode, kao što je da izgori fabrika. U tim slučajevima, ne uvozimo taj lek, već moramo da se snađemo za alternativu", rekla je Radojević Škodrićeva. 

Dodala je da su nestašice, ukoliko se dogode, kratkotrajne i da javnost, u tim slučajevima, na vreme bude upoznata koji su alternativni lekovi.

"Tokom vanredne situacije građani iz straha povlačili veće količine lekova" 

Sanja Radojević Škodrić je istakla da se tokom vanredne situacije dešavalo da građani iz straha povuku veće količine određenih lekova i nagomilavaju u svojim kućnim apotekama.

"Daću primer paracetamola, dešavalo se i sa drugim lekovima. Tablete paracetamola su u jednom danu u aprilu mesecu povučene količine koje se inače troše za sedam meseci", rekla je Radojević Škodrićeva.

Navela je da se u poslednje vreme dešavalo da se antibiotici, antikoagulansi i kortikosteroidi prodaju bez recepta ili izveštaja lekara, što je protivzakonito, kao i da su uvedeni skriveni agenti koji će otkrivati takve slučajeve.

Govoreći o leku protiv koronavirusa koji je predsednik Vučić nedavno najavio, Sanja Radojević Škodrić je rekla da su u pitanju inovativni lekovi za kovid koji su se javili u poslednje vreme.

"Jedan od tih lekova je već proizveden i mi smo četvrta zemlja u Evropi koja je uspela da dobije taj lek. Kapaciteti proizvodnje inovativnih lekova u svetu su jako mali, jako ograničeni, a takođe su ograničene i količine", rekla je Radojević Škodrićeva.

Dodala je da nije dovoljno samo dobiti odobrenje za uvoz lekova, već je jako važno izboriti se za dovoljne količine.

"Što smo mi uspeli upravo zahvaljujući našim prijateljskim i političkim odnosima predsednika sa tim državama i dobićemo taj lek već početkom marta. To je američki proizvođač Eli Lili. Drugi inovativni lek, još uvek nije završena proizvodnja, ali smo mi dobili odobrenje da budemo među prvim zemljama koje će ga uvesti", kazala je vršilac dužnosti direktora RFZO.

"Srbija među zemljama koje imaju prioritete u nabavci inovativnih lekova" 

Radojević Škodrićeva je napomenula da Srbija sa svim proizvođačima inovativnih lekova ima pregovore i da je među zemljama koje imaju prioritete u nabavci inovativnih lekova.

"Radi se o jako skupim lekovima. Inovativni lekovi su jedni od najsavremenijih lekova i samim tim su najskuplji. Moram da kažem da terapija inovativnim lekovima za neke maligne bolesti na godišnjem nivou, za jednog pacijenta, prosečno košta oko 100.000 evra, za retke bolesti oko 350.000 evra", kazala je Sanja Radojević Škodrić i dodala da je nemoguće obezbediti sve inovativne terapije.

Dodala je da je u poslednje vreme u Srbiji postignut ogroman napredak i navela je da je prošle godine iz budžeta izdvojeno pet milijardi dinara za inovativne lekove.

Sanja Radojević Škodrić je navela da inovativne terapije koje će se stavljati na listu lekova određuje isključivo struka, a da od prioriteta koje struka navede centralna komisija za lekove odlučuje koji će lek staviti, u skladu sa finansijskim efektima i indikacijama.

"Trenutni prioritet je dijabetes i kardiovaskularne bolesti, kao i inovativne terapije za one maligne bolesti koje do sad nisu stavljane. Na poslednju listu su stavljeni dugo očekivani inovativni lekovi za karcinom pluća i za multiplu sklerozu", rekla je Radojević Škodrićeva.

Navela je da je Srbija jedina zemlja koja ima vakcine od svih proizvođača čije su vakcine pokazane do sada da su efikasne, bezbedne i registrovane i da ih ima u dovoljnim količinama.

"Neće biti prekida u snabdevanju vakcinom i u vakcinaciji" 

Sanja Radojević Škodrić je istakla da neće biti nikakvih prekida u snabdevanju vakcinom i u vakcinaciji.

"Revakcinacija je krenula na vreme i to tačno u vremenskom intervalu koji je najidealniji po preporuci struke i mi smo zaista jedna od retkih zemalja u kojoj nije došlo do prekida. I ne samo to, nego i prve doze su nastavljene bez prekida", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Istakla je da je Srbija prva u Evropi počela sa upotrebom kineske vakcine, a da "sada Evropa vapi za tom vakcinom".

"Na početku pandemije naša politička odluka je bila da vodimo računa i da svega moramo da imamo, ali isto tako, sve što obezbedimo u dovoljnim količinama i za sve pacijente. I da ne smemo nijednog momenta da dođemo u situaciju da za neke pacijente imamo, a da za neke nemamo", rekla je Sanja Radojević Škodrić.

Govoreći o tajnosti podataka o cenama lekova i zaštitne opreme koje Srbija nabavlja, Radojević Škodrićeva navela je da tako postupaju i sve druge zemlje i da misli da je takva odluka najpametnija, kao i da će podaci po okončanju epidemije biti dostupni građanima.

Istakla je da je sada najvažnije da ima svega u dovoljnim količinama i da Srbija ima najbolje rezultate u borbi protiv pandemije.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара